Csokis-vaníliás krémtorta
Ez a torta könnyű, krémes, nem túl édes és még tetszetős is. Legutóbb, amikor a vendégeimnek ezt sütöttem, nagy sikert arattam vele.
A benne lévő krém nagyon hasonlít a főzött krémhez, de jóval kevesebb liszttel készül, nincs benne vaj, ugyanakkor mégis van tartása és selymesebb. Ezt a krémet egyébként cukrászkrémnek hívják, és nem csak ehhez hasonló tortákba vagy akár képviselőfánkba tölthetjük, hanem különféle poharas desszertet is készíthetünk belőle, illetve palacsintára is kenhetjük. Ha cukrászkrémet szeretnénk készíteni, azért célszerű piskótát sütni hozzá, mert a krémhez csak tojássárgáját kell használni, emiatt azonban kimarad a fehérje. Az viszont jól használható fehér piskótához, és így két legyet ütünk egy csapásra – torta lehet belőle.
Én a fehér piskótát úgy is szoktam készíteni, hogy a tojásfehérjékhez 1 egész tojást is adok, és akkor nem lesz teljesen fehér a színe, hanem halvány sárga. A Sünis kanál blogon ez az utóbbi változat van fent, kicsit más arányokkal, de a torta külalakján és ízén ez mit sem változtat.
Hozzávalók 16 cm-es sütőformához
Fehér piskótához
4 tojás fehérje
8 dkg porcukor
8 dkg liszt
1 mk sütőpor
csipet só
vaj és liszt a forma kikenéséhez
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Krémekhez
4 tojássárgája
8,5 dkg kristálycukor
2,5-3 dkg finomliszt
3 dl tej
1 vaníliarúd
3,5 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
2 dkg aranymazsola
Tetejére
2 dl tejszín
1 jó ek porcukor
2 dkg mandulaforgács
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
1. Amíg a piskóta sül, az aranymazsolát és csokit felaprítjuk, valamint elkészítjük a kétféle krémet: a tojássárgájákat a cukor egyharmadával egy hőálló tálban fehéredésig keverjük, majd simára keverjük benne a lisztet.
2. A tejet a többi cukorral és a vanília kikapart magjaival, valamint a vaníliarúddal együtt egy lábosban forrásig hevítjük, majd kivesszük belőle a vaníliarudat, és vékony sugárban, folytonos keverés mellett a cukros-lisztes tojáshoz csorgatjuk.
3. Visszaöntjük a lábosba, közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg már bugyogni nem kezd, így fűzzük még 2 percig, majd elzárjuk alatta a lángot.
4. A krémet még forrón kétfelé vesszük, az egyik adagot elkeverjük a felaprított étcsokival, a másik adaghoz pedig hozzákeverjük a mazsolát. Mindkét krémet teljesen kihűtjük.
5. A piskótához a tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, kisebb adagokban hozzákeverjük a porcukrot, majd apránként hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is.
6. A tésztamasszát kivajazott-kilisztezett sütőformába simítjuk, és előmelegített sütő alulról a 2. rácsára téve készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni. Ezután 3 lapra vágjuk.
7. Az alsó piskótalapot megkenjük a csokis krémmel, ráhelyezzük a 2. lapot, amit megkenünk a mazsolás krémmel és befedjük a 3. tésztalappal.
8. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, megkenjük vele a tészta tetejét és az oldalát is körben.
9. Egy száraz serpenyőben kis lángon enyhén megpirítjuk a mandulát, majd miután kihűlt, megszórjuk vele a torta tetejét.
10. Az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, kis szendvicses zacskóba kanalazzuk, aminek az egyik sarkára előzőleg egy pici lyukat vágtunk, és becsíkozzuk vele a tortát.
Sütési hőfok: 160°C
Sütési mód: alul-felül
Sütési idő: 20-25 perc
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.