Foszlós fonott kalács háromféle tésztarúdból

A hármas fonással formázott foszlós kalács más-más ízesítésű tésztarudakkal is elkészíthető.

Hozzávalók 1 közepes kalácshoz

Kovászhoz

200 g finomliszt

200 g hideg tej

20 g friss élesztő

A tésztához

1 db tojás

1 db kezeletlen citrom héja (vagy narancs)

1 ek citromlé (vagy narancs)

30 g cukor (lehet több)

1 mk só

100 g lágy vaj (nagyon lágy, vagy olvasztott visszahűtött)

200 g liszt (+/- kevéske)

A rudak ízesítéséhez

2 púpos ek szitált kakaópor

1 ek szárított citromhéj vagy narancshéj (vagy kezeletlen friss)

2 ek reszelt magas kakaótartalmú csokoládé

Kenéshez

kevés tej

Elkészítés

A 200 g finomlisztet, a 200 g hideg tejet és a friss élesztőt keverjük össze legalább 12 órával a dagasztás előtt, takarjuk le fóliával és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.

Tizenkét óra elteltével – hosszabb ideig is érlelhetjük – adjuk hozzá a tojást, a citromhéjat, a citromlevet, a cukrot, a sót. Jól keverjük el, majd adjuk hozzá a vajat és az egészet keverjük habosra habverővel. Ez eltarthat 5-6 percig, alaposan dolgozzuk ki.

Szitáljuk hozzá a 200 g lisztet, majd dolgozzuk bele a tésztába.

A tésztát osszuk háromfelé.

Az egyikbe dolgozzuk bele a kakaóport, a másikba a narancs- vagy citromhéjat, a harmadikba a reszelt csokoládét.

Mindegyiket külön-külön dagasszuk.

A tészta elég lágy, lisztezzük dagasztáskor, de ne használjunk túl sok lisztet. (Az egész műveletsor alatt – a formázást is beleértve – egy kis maréknyi lisztet használtam fel.)

A cipókat takarjuk le, egy órát pihentessük szobahőmérsékleten. Kelesztés után sodorjunk belőlük rudakat, majd újra takarjuk le, és tíz percig pihentessük.

A tésztarudakat hármas fonással fonjuk egymásba, majd kenjük meg tejjel.

haromizufonottkalacs1

haromizufonottkalacs

Fektessük sütőpapírral borított tepsire, 20 percig pihentessük, majd hideg sütőben kezdjük sütni 200-as hőfokon.

A sütő alsó részébe 3 jégkockát tettem a páratartalom biztosítására. A sütő melegedett, a kalács sült, 30 perc elteltével aranybarnán illatozott.

Recept, fotók: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan

 

Fahéjjal töltött briós

Fahéjjal töltött briós

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =

hirdetés