Foszlós fonott kalács háromféle tésztarúdból
A hármas fonással formázott foszlós kalács más-más ízesítésű tésztarudakkal is elkészíthető.
Hozzávalók 1 közepes kalácshoz
Kovászhoz
200 g finomliszt
200 g hideg tej
20 g friss élesztő
A tésztához
1 db tojás
1 db kezeletlen citrom héja (vagy narancs)
1 ek citromlé (vagy narancs)
30 g cukor (lehet több)
1 mk só
100 g lágy vaj (nagyon lágy, vagy olvasztott visszahűtött)
200 g liszt (+/- kevéske)
A rudak ízesítéséhez
2 púpos ek szitált kakaópor
1 ek szárított citromhéj vagy narancshéj (vagy kezeletlen friss)
2 ek reszelt magas kakaótartalmú csokoládé
Kenéshez
kevés tej
Elkészítés
A 200 g finomlisztet, a 200 g hideg tejet és a friss élesztőt keverjük össze legalább 12 órával a dagasztás előtt, takarjuk le fóliával és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.
Tizenkét óra elteltével – hosszabb ideig is érlelhetjük – adjuk hozzá a tojást, a citromhéjat, a citromlevet, a cukrot, a sót. Jól keverjük el, majd adjuk hozzá a vajat és az egészet keverjük habosra habverővel. Ez eltarthat 5-6 percig, alaposan dolgozzuk ki.
Szitáljuk hozzá a 200 g lisztet, majd dolgozzuk bele a tésztába.
A tésztát osszuk háromfelé.
Az egyikbe dolgozzuk bele a kakaóport, a másikba a narancs- vagy citromhéjat, a harmadikba a reszelt csokoládét.
Mindegyiket külön-külön dagasszuk.
A tészta elég lágy, lisztezzük dagasztáskor, de ne használjunk túl sok lisztet. (Az egész műveletsor alatt – a formázást is beleértve – egy kis maréknyi lisztet használtam fel.)
A cipókat takarjuk le, egy órát pihentessük szobahőmérsékleten. Kelesztés után sodorjunk belőlük rudakat, majd újra takarjuk le, és tíz percig pihentessük.
A tésztarudakat hármas fonással fonjuk egymásba, majd kenjük meg tejjel.
Fektessük sütőpapírral borított tepsire, 20 percig pihentessük, majd hideg sütőben kezdjük sütni 200-as hőfokon.
A sütő alsó részébe 3 jégkockát tettem a páratartalom biztosítására. A sütő melegedett, a kalács sült, 30 perc elteltével aranybarnán illatozott.
Recept, fotók: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.