Színes őszi gasztrodekor: mázas mézik Andreától
Illatos, színes, finom.
A mézeskalácssütés simogatás a léleknek. Az illata is melegséget áraszt, talán ezért is kötik sokan a karácsonyhoz, a hideghez, a télhez, pedig az év bármely szakában készíthetjük ajándékba, dekorációnak. Ezek a mézik az ősz kellemes színkavalkádját tükrözik, szinte napsütést csempésznek a lakásba. Íme, a recept!
Hozzávalók
60-70 dkg liszt
3 tojás
25 dkg porcukor
5 dkg vaj
25 dkg folyós méz
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
fél csomag sütőpor
kevés rumaroma
Elkészítés
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A liszt mennyisége aszerint változik, hogy mekkora tojásokat használunk. Nem baj, ha ragad a tészta, bezacskózzuk, és a hűtőben pihentetjük legalább egy éjszakát. Ha több napig pihen, csak jót tesz neki.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagra, kiszaggatjuk és előmelegített sütőben megsütjük pár perc alatt. Ha már kezd színt kapni, kivesszük és egyenes felületen hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez írókát használunk, ami 1 tojásfehérje 20-25 dkg porcukorral, pár csepp citromlével vagy ecettel és 1 ek burgonyakeményítővel keverve. Nem kell habot verni, csak a hozzávalókat alaposan összekeverni. A cukor mennyisége a tojás nagyságától függ. Akkor jó az íróka, ha a kanalat kiemelve szálat húz. Ezt a masszát lehet színezni ételszínezővel. Ahány színt szeretnénk, annyifelé osztjuk a fehér alapot, és színezzük.
Szöveg, fotó: Kliment Andrea
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.