Egy hónapos DIY-kihívás: alkoss pihe-puha pompon szőnyeget! Beltéri lábtörlőt és falvédőt is készíthetsz ezzel a módszerrel. Aliz tippjei segítenek

Hasonló pompon szőnyeget már láthattál nálunk; pihe-puha, nagyon látványos és egyedi lakberendezési kiegészítő, amely főként dekorációs célt szolgál. Falvédő, beltéri lábtörlő is készíthető ezzel a módszerrel baba- vagy lánykaszobába.

A színvariációk száma végtelen, lehet egyszínű, káprázatosan színes, lágy pasztell vagy kontrasztos pöttyös, ombre (színátmenetes), sőt, egyszerűbb mintákkal (csík, cikk-cakk) is meg lehet próbálkozni, bár ez már haladó szint. Érdemes az egyszerűbb változattal kezdeni; így is időigényes művelet, és elég sok fonalat vesz fel. Viszont garantáltan egyedi, különleges sk. kiegészítőd lesz.

Ebben az összeállításban Aliz saját kivitelezésű szőnyegét láthatod. Egy évig készítette, de ne ijedj meg, többször félbehagyta, volt, hogy fél évig nem nyúlt hozzá. Ha van rá naponta pár órád, nagyjából egy hónap alatt elkészül.

A fotón Alizt láthatod a szőnyegével. Egyelőre még én sem jöttem rá, hogyan készült ez a trükkös kép. Aliz fotós…

Ő Domi, Aliz nagyobbik fiacskája

Kezdjük az anyagigénnyel! Aliz szőnyege másfél méter átmérőjű. Súlya három kiló, ebből a csúszásgátló szőnyegalátét (a rácsos alap) nagyjából fél kilót nyom. Vagyis a szőnyeghez kb. 25 gombolyag 100 gramm kiszerelésű fonalat használt fel. Nem tartotta számon, hány pompon kellett a szőnyeghez, óvatos becslés szerint 1500 darab…

Ha nem ismered a fonalárakat, érdemes körülnézned több kézimunka webáruházban. Az árakat tekintve elég nagy a szórás, sokféle kötőfonal létezik a hagyományostól az ún. prémium kategóriáig. Egyszerű pamutfonalat igényel. Célszerű akciós fonalakra vadászni, de így sem valószínű, hogy a bekerülési költséget megúszod 10 ezer forint alatt ennél a méretnél. Aliz Angliában él, 100 g fonalat 1,5 angol fontért (kb. 550 forint) tudott venni. Kint hasonló – nem kézműves – szőnyegekért 300-400 fontot is elkérnek (átszámolva kb. 100-140 000 forint).

Ha biztos vagy abban, hogy szeretnéd elkészíteni, alaposan gondold végig a következőket. Mekkora legyen? Hova szánod? Milyen az adott helyiség stílusa, színvilága? A kör formát követnéd vagy hagyományos téglalap alakú szőnyeget akarsz? Milyen célra használnád? Van, aki fotózási kellékként hasznosítja, ahogy Aliz. 

Amire szükséged lesz

csúszásgátló háló (szőnyegalátét) 

hagyományos kötőfonal 

éles olló

türelem és idő

Az alapot – hálót – Aliz háztartási boltban szerezte be. Szőnyeg webshopokban is kapható többféle méretben, például a myfloor.hu webáruházban >>

Aliz két éve találta a neten ezt a képet, az ő pomponjai ezzel a technikával készültek

Jellemzően szögletes formájú, ezért ha kör alakú szőnyeget szeretnél formára kell vágnod. A másik jellemző típus szélessége 65 cm, vagyis egy 1,5 méter átmérőjű szőnyeghez  három hálót kell egymás mellé illeszteni, ezután vágható formára. 

A szőnyeg kivitelezése a pomponok gyártása és hálóra rögzítésük miatt időigényes. Türelemjáték, de ha ráéreztél a pomponkészítésre, ha megtaláltad a hozzád legjobban passzoló technikát, 1-3 perc alatt legyárthatsz egy pompont. Aliz a két ujjára tekerte a fonalat, neki ez a technika vált be leginkább; van, aki papírgurigákat használ (ld. előző összeállításunk). (Aliz eleinte négy ujjára tekerte fel a fonalat, de így a pomponok túl hosszú szálúak lettek, sok fonal ment veszendőbe, ahogy visszanyeste.)

Ha négy ujjadra tekered a fonalat, ilyen hosszú szálú pompont kapsz

Ha két ujjadra tekered, rövid szálú, tömörebb pompont kapsz. Ilyen pomponokat használt a szőnyeghez Aliz

Miután az ujjaira tekerte a fonalat, lehúzta róla, egy hosszabb fonallal középen szorosan megkötötte, majd mindkét oldalt elvágta és formára nyírta. A pomponátkötésre használt fonallal rögzítette a pomponokat a hálóra, tripla csomózással. Sima csomózás nem elég.

Az eleje nehézkesen indult – meséli Aliz -, azt hitte, soha nem ér a végére, ezért a kezdeti lelkesedése alább is hagyott, fél évig nem nyúlt a szőnyeghez. Aztán, ahogy a szőnyeg fele már ki volt rakva a pomponokkal, két hét alatt befejezte úgy, hogy csak esténként tudott foglalkozni vele.

A különböző munkafázisokról is készített képeket.

Azért kezdte középen a rögzítést, mert a pomponokkal fogta össze a három hálót

Aliz tíz éve él Angliában, jelenleg a Londontól kb. másfél órányi távolságra fekvő Peterboroughban. Kint ismerte meg párját, aki szintén magyar. Gyerekeik, Domi és Oli 5 és 3 évesek. Aliz egy kastélyhotelben dolgozik amolyan mindenesként, mellette viszi fotós vállalkozását. Otthonukban alakította ki fotóstúdióját, szinte mindent egyedül valósított meg. Készített már fából rénszarvast, hulladékfából szánkót, virágállványt…kreatív és bohém lélek.

Képek a szőnyegről – kattintással nyithatók meg nagy méretben

 

Aliz fotós Facebook oldala: Aliz.Petrenko.Photography >>

Ha elkészítetted és szeretnéd megmutatni, küldj róla fotót Facebook oldalunkon keresztül üzenetben vagy a szerkesztoseg@eletszepitok.hu e-mail címre!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − egy =

hirdetés