Fehér csokis-mascarponés epertorta hagyományosan és gluténmentesen
Egy látványos és nagyon finom torta, melyet az alábbi recept szerint gluténmentes változatban is elkészíthetünk.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
Piskótához
6 tojás szétválasztva
12 dkg cukor
12 dkg liszt
1 tk sütőpor
2 csapott ek kakaópor
1 cs vaníliás cukor
Gluténmentes piskótához
6 tojás szétválasztva
15 dkg cukor
20 dkg Schar C gluténmentes süteményliszt
1 tk sütőpor
2 csapott ek kakaópor
1 cs vaníliás cukor
Krémhez
2,5 dl habtejszín (ha nem cukrozott, akkor 2-3 ek porcukrot adjunk hozzá)
10 dkg fehér csoki (gluténmentes)
1 ek porcukor
25 dkg mascarpone
kb. 50 dkg eper
1 cs expressz zselatin fix
a tetejére díszítésnek tejszínhab
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, majd a sárgákat a cukorral kikeverjük.
A kimért lisztet, kakaóport és sütőport elkeverjük. A kikevert tojássárgákhoz kisebb adagokban hozzáadjuk a fehérjehabot, majd apránként belekeverjük a lisztkeveréket.
A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, előmelegített sütőben kb. 180 fokon 35-40 percig, tűpróbáig sütjük.
A krémhez a 2,5 dl habtejszínt felforraljuk, és az összetört csokira öntjük, elkeverjük amíg elolvad. Félretesszük hűlni (én előző este elkészítettem, és hűtőben várta a felhasználást). Robotgéppel habosítjuk a tejszínes csokit, majd az átkevert mascarponét hozzáadjuk, majd belekeverjük a zselatint.
A teljesen kihűlt piskótát 3 felé vágjuk hosszú élű recés késsel, az alsó lapot vékonyan megkenjük, majd habzsákba tesszük a krém 2/3 részét és a piskóta szélén körben kb. 3 cm széles csíkot nyomunk, a piskóta közepére apróra vágott epret teszünk, ráhelyezzük a középső lapot, és megismételjük a folyamatot.
A tetejét tejszínhabbal, egész eperrel és olvasztott csokoládéval díszítjük.
Fotók, recept: Lévárdi Angelika
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.