Édes kényeztetés: csokoládés trüffel
A trüffel – gömbölyű praliné – akkor az igazi, ha a csokoládétartalma meghaladja a 25 százalékot, a mérete pedig akkora, hogy egy falatban be tudjuk kapni. A legegyszerűbb praliné, amikor a töltelékből készítünk golyót. A golyót bevonhatjuk olvasztott – temperált – csokoládéval, megforgathatjuk, dekorálhatjuk szőlőcukorral, porcukorral, cukrozatlan kakaóporral, kókuszreszelékkel, apróra vágott dióval, mandulával, dió- vagy mandulareszelékkel, szezámmaggal.
A kész édességeket zárható dobozban hűvös, száraz helyen tároljuk, de ne hűtőszekrényben! Ajánlatos az egyes rétegeket zsírpapírral elválasztani egymástól vagy minden egyes darabot papír pralinéformába helyezni. Két-három hétig eltarthatók. Szép csomagolásban különleges ajándék.
Csokoládés trüffel
Hozzávalók kb. 30 darabhoz
160 ml tejszín
250 g legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé
55 g jó minőségű vaj
bevonathoz: kakaópor, szezámmag, tortadara, darált/durvára vágott dió vagy mogyoró, kókuszreszelék
Elkészítés
A tejszínt melegítsük fel egy lábasban, folyamatosan kevergetve olvasszuk meg benne az apróra tört csokoládét és a vajat.
A masszát tegyük hűtőbe és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, keverjük át a krémet és töltsük nyomózsákba (vagy erős nejlonzacskóba – vágjunk az egyik sarkára kb. 1 centis lyukat). Sütőpapírra nyomjunk kis halmokat a krémből, majd (lehetőleg hideg) kézzel formáljunk golyókat belőle és forgassuk meg kakaóporban, szezámmagban, tortadarában stb.
Légmentesen záródó dobozban hűvös helyen 14 napig tárolható.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.