Édes kényeztetés: csokoládés trüffel

A trüffel – gömbölyű praliné – akkor az igazi, ha a csokoládétartalma meghaladja a 25 százalékot, a mérete pedig akkora, hogy egy falatban be tudjuk kapni. A legegyszerűbb praliné, amikor a töltelékből készítünk golyót. A golyót bevonhatjuk olvasztott – temperált – csokoládéval, megforgathatjuk, dekorálhatjuk szőlőcukorral, porcukorral, cukrozatlan kakaóporral, kókuszreszelékkel, apróra vágott dióval, mandulával, dió- vagy mandulareszelékkel, szezámmaggal. 

A kész édességeket zárható dobozban hűvös, száraz helyen tároljuk, de ne hűtőszekrényben! Ajánlatos az egyes rétegeket zsírpapírral elválasztani egymástól vagy minden egyes darabot papír pralinéformába helyezni. Két-három hétig eltarthatók. Szép csomagolásban különleges ajándék.

praline450

Csokoládés trüffel

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

160 ml tejszín

250 g legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé

55 g jó minőségű vaj

bevonathoz: kakaópor, szezámmag, tortadara, darált/durvára vágott dió vagy mogyoró, kókuszreszelék

Elkészítés

A tejszínt melegítsük fel egy lábasban, folyamatosan kevergetve olvasszuk meg benne az apróra tört csokoládét és a vajat.

A masszát tegyük hűtőbe és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt, keverjük át a krémet és töltsük nyomózsákba (vagy erős nejlonzacskóba – vágjunk az egyik sarkára kb. 1 centis lyukat). Sütőpapírra nyomjunk kis halmokat a krémből, majd (lehetőleg hideg) kézzel formáljunk golyókat belőle és forgassuk meg kakaóporban, szezámmagban, tortadarában stb.

Légmentesen záródó dobozban hűvös helyen 14 napig tárolható.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + 2 =

hirdetés