Mogyorós-diós-zabpelyhes keksz
Egy keksz, amiről már a hozzávalók alapján lehet tudni, hogy érdemes elkészíteni: törökmogyoró, dió, zabpehely, 20-22 százalék kakaótartalmú kakaó. Dobozban hetekig tárolható.
Hozzávalók kb. 20 közepes kekszhez
10 dkg törökmogyoró és dió apróra vágva (nagyobb darabkák is mehetnek bele!)
12 dkg porcukor
1 csipet só
10 dkg puha vaj
1 tojás
1 ek tej
8 dkg aprószemű zabpehely
2-3 ek kakaópor (ízlés szerint)
12 dkg finomliszt
5 dkg apróra vágott étcsokoládé (elhagyható)
2 mokkás kanál sütőpor
Elkészítés
Az apróra vágott diót és mogyorót pirítsuk meg.
Keverőtálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a kakaóport, a sütport és a sót és a zabpelyhet. Keverjük alaposan össze.
A puha vajat keverjük ki a porcukorral, adjuk hozzá a tojást, a tejet.
Dolgozzuk össze a száraz és a nedves összetevőket.
Nem gyúrható tésztát kapunk, inkább ragacsosat – ezzel érdemes számolni.
Teás- vagy evőkanálnyi adagokkal dolgozzunk: formázzunk belőle gömböt, majd fektessük sütőpapírral bélelt tepsire és villával nyomkodjuk laposra.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 10-12 percig a kekszeket.
Tipp: a képen látható keksz csokoládé hozzáadása nélkül készült – így is tartalmas.
+ 1 kekszrecept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.