Különleges, tápláló édességek, melyeket nem kell sütni
Ezeket a finom sütiket nem kell sütni, ami a nyári hónapokban nem mellékes tényező. De nemcsak ezért ajánljuk! Nagyon finomak! Érdemes kísérletezni a nyers édességekkel. Táplálóak, különleges ízviláguk sokakat rabul ejt. Négy recept Vicától.
Nyers avokádós csokitorta
Hozzávalók
10 dkg mandula vagy dió
10 dkg datolya
2 db közepes, puha avokádó
7 dkg cukrozatlan kakaópor (holland kakaópor)
5 dkg kókuszzsír
ízlés szerinti édesítő – méz vagy eritrit
csipetnyi só
Elkészítés
A mandulát vagy a diót konyhai robotgéppel daráljuk minél krémesebbre, dolgozzuk össze a kimagozott datolyával. Béleljünk ki egy tortaformát fóliával, nyomkodjuk benne egyenletesen szét a masszát, majd, amíg a krém elkészül, tegyük hűtőbe.
A meghámozott, kimagozott avokádót tegyük az aprítógépbe a kakaóval, a kókuszzsírral, az édesítővel és a csipet sóval, majd dolgozzuk jól össze, amíg krémes állagot nem kapunk.
Ha kész, vegyük elő a pihentetett datolyamasszát, és egyenletesen vonjuk be a krémmel. Fogyasztás előtt 1-2 órára érdemes hűtőben tartani.
Epres nyers torta
Hozzávalók
1 bögre mandula
2 közepes fagyasztott banán
1 bögre fagyasztott eper
lime, fahéj
Elkészítés
A mandulát legalább egy órán át áztassuk két bögre langyos vízben. Áztatás után csöpögtessük le, majd aprítógépben daráljuk addig, amíg masszát nem kapunk. Simítsuk a masszát fóliával bélelt sütőformába, majd tegyük be a fagyasztóba. A fagyasztott gyümölcsöket aprítógép segítségével dolgozzuk össze – egy kis lime-al és fahéjjal ízesíthetjük -, majd a megfagyott „masszán” terítsük szét. Egy óra pihentetés a hűtőben, és máris fogyasztható!
Nyers céklatorta
Hozzávalók
8 aszalt füge (idényben érdemes friss fügéből készíteni, az aszalt változatot felhasználás előtt áztassuk vízben, hogy megpuhuljon)
1 bögre dió
2 ek cukrozatlan kakaópor
csipet fahéj
csipet só
2 közepes cékla
1 bögre kókuszzsír
2 ek rizstej
2 ek méz
Elkészítés
Reszeljük le az egyik céklát, majd tegyük az aprítóba a fügével, a dióval, a kakaóval, a fahéjjal és a sóval. Dolgozzuk össze. Simítsuk el a masszát kifóliázott tepsiben. Tegyük fagyasztóba.
A többi összetevőt szintén tegyük az aprítóba, addig aprítsuk, míg krémes masszát nem kapunk. A masszát osszuk el egyenletesen a fagyasztott alapon. Néhány óra hűtés után fogyasztható.
Sütés nélküli sajttorta
Hozzávalók
15 db zabkeksz
3 ek kókuszzsír
400 gramm ízesítetlen krémsajt
fél citrom
100 gramm eritrit
200 gramm mascarpone
1 cs habfixáló
200 ml habtejszín
2 marék málna
Elkészítés
Daráljuk le a kekszet. Olvasszuk meg a kókuszzsírt és keverjük a darált kekszhez. Kifóliázott sütőformában simítsuk el a masszát, majd tegyük a hűtőbe.
A krémsajtot, a mascarponet, a fél citrom levét, és az eritritet dolgozzuk alaposan össze. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt, ha szükséges keverjük hozzá a habfixálót. Finom mozdulatokkal vegyítsük a kétféle krémet, majd egyenletesen kenjük szét a kekszalapon. Fogyasztás előtt pár óráig tartsuk a hűtőben.
Összeállította: Tolvaj Vica
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.