Sütőtökös-narancsos pite
A sütőtök süteményekhez is felhasználható. Naranccsal, gyömbérrel, fahéjjal ízesíhetjük a pürésített tököt, krémsajtot is adhatunk a töltelékhez.
Hozzávalók a tésztához
20 dkg liszt
10 dkg kukoricaliszt
15 dkg felkockázott, hideg vaj
1 L-es tojás
1 púpozott ek porcukor
csipetnyi só
2-3 ek hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez
50-60 dkg sütőtök
1 tk reszelt gyömbér
1,5 dl 100%-os narancslé
10 dkg cukor
1 dl víz
1 fahéjrúd
20 dkg mascarpone
2 tojás
1 kezeletlen narancs reszelt héja (vagy 1 tasak narancshéj)
1 cs vaníliás cukor
1-2 ek porcukor (ízlés szerint)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit konyhai robotképben dolgozzuk össze. Csomagoljuk be, és felhasználásig tartsuk a hűtőben.
A sütőtököt hámozzuk meg, kockázzuk fel. Tegyük lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a gyömbért, a fahéjrudat, és öntsük a lábasba a vizet, a narancslevet. Főzzük közepes hőfokon teljesen puhára, akkor jó, ha a tök már szinte szétesik. Csepegtessük le a tökről szűrő segítségével a felesleges levet, majd botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni.
A mascarponét a tojásokkal alaposan keverjük össze, ízesítsük narancshéjjal és vaníliával. Kóstoljuk meg, és ha nem érezzük elég édesnek, adhatunk hozzá plusz porcukrot is (1-2 evőkanálnyit). Végül a krémsajthoz keverjük a pürésített tököt.
A pitetésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen és óvatos mozdulatokkal igazítsuk el egy 24 centi átmérőjú piteformában úgy, hogy a sütőforma oldalaira is jusson a tésztából. A tésztát villával szurkáljuk meg és helyezzünk rá sütőpapírt. Szórjunk a sütőpapírra babot vagy lencsét, ez megakadályozza, hogy elősütésnél a tészta felpúposodjon. Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 15 percig.
Ezután vegyük ki a tésztát a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt, a babot vagy lencsét, és hagyjuk kicsit hűlni (nem kell hidegre hűteni). Öntsük bele a tökpürés tölteléket és tegyük vissza a sütőbe. Kb. 35 perc alatt készre sül.
Fotó: kaboompics.com/Pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.