Sütire, krémekhez, kávéhoz: sós karamellkrém. Megunhatatlan!
Sós karamellkrém, ahogy szerkesztőnk készíti. Megunhatatlan.
Hozzávalók
250 ml habtejszín (zacskósat használtunk)
5 dkg felkockázott vaj
40 dkg kristálycukor
1 mk só (a sózással lehet kísérletezni)
Elkészítés
A cukrot egy lábasban megolvasztjuk. Amikor már egynemű és szép középbarna a színe, óvatosan, apránként hozzáöntjük a habtejszínt. Először csak keveset öntsünk hozzá és vigyázva, ne hajoljunk rá a lábasra, mert a forró karamell a hideg tejszín hatására összeugrik hirtelen felcsapó gőz kíséretében. Mérsékeljük a hőfokot az edény alatt, és öntsük hozzá a maradék tejszínt és adjuk hozzá a vajat is. Keverjük egyneművé – 1-2 percnél tovább nem kell forralni. A végén keverjük hozzá a sót. Érdemes kiskanalanként kóstolgatni, ízlés szerint sózni (a fenti mennyiség csak irányadó).
Hagyjuk a karamellt kihűlni. Ahogy hűl, hártya keletkezik a tetején, ezért hűlés közben érdemes gyakran megkeverni. De ha nincs erre idő, miután kihűlt, akkor is összekeverhető. A krémet célszerű csőrös flakonba tölteni, mert így könnyen adagolható. Alaposan megtisztított, szagmentes tubus is megfelelő a krém tárolására, de befőttes üvegbe is tölthetjük.
Magában is nagyon finom, nehéz abbahagyni. Tejhabos vagy tejszínhabos kávéra is csorgathatunk belőle, de kekszeket, sütiket is „meglocsolhatunk” vele.
A krémet hűtőben tároljuk. Több hétig eláll. Ha a hűtőben megdermedne, felhasználás előtt állítsuk meleg vízbe, és a krém fellazul.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.