Fejlesztő feladatok, kreatív ötletek ovisoknak, kisiskolásoknak

Játékos, kreatív és szórakoztató fejlesztő feladatok a kisiskolás, ovis korosztálynak.

Rajzolj a hátára!

A tapintásos észlelés fejlesztéséhez nagyon jó ez a játékos gyakorlat. A gyermek hátára rajzolj különböző, életkorának, érdeklődésének megfelelő, egyszerűbb tárgyakat az ujjaddal! Ki kell találnia, fel kell ismernie, mit rajzoltál a hátára. (Ötletek: ház, nap, virág, fa, autó, alma, arc, kéz, szív, kör (labda), csésze/bögre, tojás, lufi stb.)

Rímpárok

Olvasni tudó kisiskolásoknak, a szóbeli kifejezésmód fejlesztéséhez remek gyakorlat. Vágj kis darabokat színes papírból, mindegyikre írj egy szót. Más színű papírra vágj ki ugyanennyi lapot, és írj rá olyan szavakat, melyek rímelnek a másik papírlapra írt szavakra. Példák: zokni – lokni, egér – szekér, sárkány – márvány, tíz – víz, tojás – mosás, kenyér – tenyér, horgol – horkol, lép – kép stb. Olvasd fel a szavakat egyesével, a gyermeknek meg kell találnia a rímpárját.

Eszmecsere eszperente nyelven

Mindannyian ismerjük, sokunknál talán már feledésbe merült, pedig nagyon jó, szórakoztató szókincsfejlesztő játék, fejleszti a szóbeli kifejezésmódot is. Ha még kicsi a gyermek, nem várhatjuk el tőle, hogy csupe e-betűs szóval fejezze ki a mondanivalóját, de mi beszélhetünk hozzá ezen a módon. Nagyon tetszik nekik, és közben mi magunk is jól szórakozunk. Interaktív formában is játszató: kérd meg, hogy mondjon egy egyszerűbb mondatot, majd ezt a mondatot próbáld meg e-betűs szavakkal megfogalmazni. Nem egyszerű! 

Sorminta

Ovisokat, kisiskolásokat egyaránt fejleszthetünk sorminta-rajzok segítségével, fejleszti a szem-kéz koordinációt, a logikát. Rajzoljunk tetszőlegesen egy vonalas lapra egyszerűbb mintákat, egy teljes sornyit, megmutatva nekik a folyamatot, majd kérjük meg, hogy a sormintákat különböző színű filctollal vagy színes ceruzával másolják le egy-egy sorban. A legjobb, ha egy A4 lapot magunk vonalazunk be, figyelve arra, hogy a gyerekek nagy, 2-3 centi magas formákat tudjanak rajzolni. Szép színes alkotások születnek majd, s ha a minták nem is lesznek tökéletesek, a finommotorikát erősítik. (A gyerekek manapság relatíve apró betűkkel tanulnak írni, de a finommotorika fejlesztéséhez jók a nagyobb méretű formák is, a gyerekek könnyeben boldogulnak vele. Fokozatosan csökkenthetjük a minták méretét. Régen a gyerekek úgy tanulnak írni, hogy előbb nagy méretű betűket, formákat rajzoltak, volt, hogy újságlap méretűt, újságpapírra… Változott a metodika, de a házi fejlesztésben visszatérhetünk ehhez a módszerhez.) 

Tésztasorozat

A sorrendiség, a szem-kéz koordináció, a monotóniatűrés gyakorlásához egyaránt remek ez a gyakorlat. Színes penne tésztát kell beszerezni hozzá (olyat, ami normál és vörösre, zöldre színezett száraztésztát tartalmaz), de házilag is festhetünk 3-4 féle színű tésztát (ételszínezékkel, akrillal vagy temperával). Szükség lesz egy vastagabb, legalább 50 centi hosszú madzagra, a feladat pedig az, hogy a gyerekek szabályos színsorozatban fűzzék fel a tésztákat: mindegyik színt egy másik kövesse, majd tartsa a sorrendet, amíg meg nem telik tésztával a madzag. A kész produktumot a kislányok nyakláncként viselhetik.

Testméretű rajz

A kisebb gyerekekkel, de nagyobbakkal is kipróbálható ez a játékos gyakorlat. Segíti a testtudat kialakítását, fejlesztését, fejleszti a kreatív gondolkodást, a kézügyességet. Háztartási (barna) csomagolópapírra lesz szükség hozzá. Fektessük a kiterített papírra a gyereket, rajzoljuk körbe, majd közösen rajzoljuk meg a részleteket: az arcot, a ruházatot, végül a hátteret (ami lehet egy külső helyszín, például virágos, fás park, vagy strand, tengerpart stb. A ruházatot a környezethez igazítsuk!). A legjobb zsírkrétát használni ehhez a feladathoz, apránként haladva, több napig lehet vele dolgozni.

Ujjlenyomatrajzok

 

Az ujjnyomatrajz is egy rendkívül szórakoztató fejlesztő gyakorlat. Rajzlap szükséges hozzá. Adagoljunk kevés, különböző színű temperát egy festőpalettára vagy akár tányérra, ha nincs festőpaletta kéznél. A mutatóujj lesz az ecset, az egész papírlapot kitölthetik a különböző színű ujjlenyomatok. Hagyjuk megszáradni a festéket, majd fekete tűfilccel egészítsük ki a nyomatokat – rajzolhatunk állatfigurákat, bármi mást. Fordítva is dolgozhatunk. Rajzolhatunk például fatörzset, virágszárakat a lapra, s a gyermek az ujjbegyével fejezheti be, teheti színessé a kompozíciót. Ez egy jól használható alap, fához

 

Ötletek ujjnyomat-rajzhoz, és más kreatív feladathoz

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + húsz =

hirdetés