Meggyes-mákos palacsintametélt
Mák és meggy helyett sárgabarack lekvárral és pirított dióval is kipróbálható.
Hozzávalók
10 dkg liszt
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg vaj
10 dkg cukor
4 tojás
csipet só
25 dkg magozott meggybefőtt
8 dkg őrölt mák + 1 ek porcukor
porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A tejből, a lisztből, a vaníliás cukorból és egy tojásból – egy csipet só hozzáadásával – palacsintatésztát keverünk, és kevés olajon palacsintákat sütünk belőle. A palacsintákat csíkokra vágjuk és félretesszük.
A többi tojást szétválasztjuk, a tojássárgáját a vajjal és a cukorral habosra keverjük. A fehérjéket habbá verjük. A metéltre vágott palacsintát hozzáadjuk a vajas-cukros keverékhez, majd összeforgatjuk a tojáshabbal.
Egy 25×25 centis hőálló edényt kikenünk vajjal, beleöntjük a massza felét, majd rákanalazzuk a lecsepegtetett meggyet és a mákot. Végül elrendezzük rajta a maradék metéltes masszát.
Előmelegített sütőben 160-as hőfokon aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.