Mákos macaron citromos-fehércsokis krémmel töltve

A csokikrémes, valamint az áfonyás túrókrémmel töltött óriás macaron receptjét korábban ismertettük Ilditől. Ezúttal egy újabb különleges macaron készítésébe avat be minket. Ildi többszöri kísérletezéssel, autodidakta módon sajátította el a macaronsütés fortélyait, a fotóit látva nem túlzás azt állítani, hogy lassan a profi cukrászokat is lekörözi. Macaronjai nemcsak szépek, hanem finomak is.

Hozzávaló kb. 40 pár macaronhoz

70 g mandulaliszt + 20 dkg darált mák

2 tojás fehérje + 5 dkg kristálycukor

130 g porcukor

1 késhegynyi szürke ételfesték

1 tábla jó minőségű fehércsoki

1 tk vaj

1-2 citrom reszelt héja

2 ek tejszín (35%, állati)

1 tk konyak, vagy brandy

Elkészítés

A mandulaliszthez a szeletelt mandulát kávédarálón őröljük finomra. Ezután a mandulalisztet, a mákot és a porcukrot szitáljuk egy mélyebb tálba és tegyük félre.

A szobahőmérsékletű, vagyis elkészítés előtt a konyhapulton legalább 3-4 órát pihentetett tojásokat feltörjük, majd két tojásfehérjét robotgéppel habosítani kezdjük. Amikor kifehéredik a tojásfehérje, hozzáadjuk a kristálycukrot és az ételfestéket, majd ebből kemény habot verünk, ami kb. 6-8 perc alatt éri el a megfelelő keménységet.

A mandulás keveréket óvatosan ráöntjük a tojáshabra, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük a habban. Fontos lépés, hogy ezután addig kell keverni a tésztát, amíg kicsit fényes lesz és a spatuláról egyenletesen folyik le.

A tésztát egy kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis köröket nyomunk, majd tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából.

A macaronokat sütés előtt legalább 45 percig kell pihentetni, majd előmelegített, 160°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12 percet süssük. Könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról. A kész macaronokat hagyjuk teljesen kihűlni.

A töltelékhez a fehércsokoládét olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a vajat, a tejszínt és a konyakot. Keverjünk ki sima krémet. A krémet egy órácskára tegyük a hűtőbe, hogy a csőrű habzsákból könnyen tudjuk adagolni.

A macaronokat ragasszuk össze a fehércsokoládés krémmel, majd fogyasztás előtt legalább egy napig tároljuk hűtőben. Sokáig, akár egy hétig is elállnak!

 

ildiKOKKI

Ildi KOKKI

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 8 =

hirdetés