Mákos macaron citromos-fehércsokis krémmel töltve
A csokikrémes, valamint az áfonyás túrókrémmel töltött óriás macaron receptjét korábban ismertettük Ilditől. Ezúttal egy újabb különleges macaron készítésébe avat be minket. Ildi többszöri kísérletezéssel, autodidakta módon sajátította el a macaronsütés fortélyait, a fotóit látva nem túlzás azt állítani, hogy lassan a profi cukrászokat is lekörözi. Macaronjai nemcsak szépek, hanem finomak is.
Hozzávaló kb. 40 pár macaronhoz
70 g mandulaliszt + 20 dkg darált mák
2 tojás fehérje + 5 dkg kristálycukor
130 g porcukor
1 késhegynyi szürke ételfesték
1 tábla jó minőségű fehércsoki
1 tk vaj
1-2 citrom reszelt héja
2 ek tejszín (35%, állati)
1 tk konyak, vagy brandy
Elkészítés
A mandulaliszthez a szeletelt mandulát kávédarálón őröljük finomra. Ezután a mandulalisztet, a mákot és a porcukrot szitáljuk egy mélyebb tálba és tegyük félre.
A szobahőmérsékletű, vagyis elkészítés előtt a konyhapulton legalább 3-4 órát pihentetett tojásokat feltörjük, majd két tojásfehérjét robotgéppel habosítani kezdjük. Amikor kifehéredik a tojásfehérje, hozzáadjuk a kristálycukrot és az ételfestéket, majd ebből kemény habot verünk, ami kb. 6-8 perc alatt éri el a megfelelő keménységet.
A mandulás keveréket óvatosan ráöntjük a tojáshabra, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük a habban. Fontos lépés, hogy ezután addig kell keverni a tésztát, amíg kicsit fényes lesz és a spatuláról egyenletesen folyik le.
A tésztát egy kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis köröket nyomunk, majd tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából.
A macaronokat sütés előtt legalább 45 percig kell pihentetni, majd előmelegített, 160°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12 percet süssük. Könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról. A kész macaronokat hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez a fehércsokoládét olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a vajat, a tejszínt és a konyakot. Keverjünk ki sima krémet. A krémet egy órácskára tegyük a hűtőbe, hogy a csőrű habzsákból könnyen tudjuk adagolni.
A macaronokat ragasszuk össze a fehércsokoládés krémmel, majd fogyasztás előtt legalább egy napig tároljuk hűtőben. Sokáig, akár egy hétig is elállnak!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.