Tej-, glutén- és hozzáadott cukormentes bejgli
Minden családnak megvannak a kedvenc karácsonyi süteményei. Ahány ház, annyi recept, azonban a bejgli csak kevés esetben hiányozhat. Na de mi a helyzet akkor, ha tej-, szója- vagy glutén-allergiás vendégünk érkezik, vagy esetleg olyasvalaki, aki kerüli a hozzáadott cukrot? Akkor is van esély egy jóízű bejglizésre? Van bizony! Íme, egy bevált recept!
Hozzávalók a tésztához
9 dkg rostmix
9 dkg folyékony kókuszolaj
3 L-es tojás
1 dl ToTu ital
5 dkg eritrit
12 gramm sütőpor
só
Hozzávalók a mákos töltelékhez
10 dkg darált mák
5 dkg eritrit
fél dl ToTu ital
3 dkg mazsola
fél kezeletlen citrom leve és reszelt héja
1 tojás
Hozzávalók a diós töltelékhez
10 dkg darált dió
1 teáskanál útifű maghéj
3 dkg mazsola
1 vaníliarúd kikapart magjai
fél dl ToTu ital
1 tojás
Elkészítés
A tésztához a rostmixet összekeverjük a sütőporral és csipetnyi sóval.
A többi anyagot egyneműre keverjük, majd hozzáadjuk a rostmixes keveréket is.
Szép sima tésztává dolgozzuk. Félretesszük, amíg elkészítjük a töltelékeket.
A mákoshoz valamennyi hozzávalóját alaposan összekeverjük. A diósnál ugyanúgy.
A tésztát kettévesszük.
Két sütőpapír közt 30×25 cm-es téglalappá nyújtjuk az egyiket.
Megkenjük a mákos töltelékkel.
Feltekerjük.
Sütőpapíros lemezre tesszük.
A másik tésztát ugyanígy kinyújtjuk.
Megkenjük a diós krémmel.
Feltekerjük, és a mákostól kissé távolabb szintén a lemezre rakjuk.
Lekenjük először tojássárgájával, majd tojásfehérjével, végül 175°C sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, szeleteljük.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.