Szertartásos téli lakoma, élvezetes gasztroprogram: készítsünk sajtfondüt!

A fondü (fondue) a svájciak népszerű étele, a franciáknál és az olaszoknál is népszerű. A fondükészítőbe apránként adagolt, lassan, közepes hőfokon olvasztott szobahőmérsékletű sajtokat fehérborral, fűszerekkel ízesítik. A lágy sajtkeverékbe felkockázott friss kenyeret, bagettet, reform pékárut, vékonyra szeletelt ropogós zöldségeket – kígyóuborkát, sárgarépát, paprikát, zellerszárat – mártogathatunk. Ínycsiklandó finomság; családi, baráti összejöveteleken élvezetes gasztroprogram.

Hozzávalók 3-4 személyre

személyenként 15-20 dkg sajtkeverék (kísérletezhetünk a sajtokkal, a legjobb hozzá az ementáli, a gruyere, a füstölt sajt, a trappista)

2 zúzott fokhagyma

2-2,5 dl fehérbor

1 cl pálinka

2 tk kukoricakeményítő

1 késhegynyi szódabikarbóna

fehérbors, őrölt szerecsendió ízlés szerint

pár csepp friss citromlé

mártogatnivaló – kenyér, bagett, kifli, zöldség

Elkészítés

Vágjuk apró kockákra vagy reszeljük le a sajtokat, s hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát állni. Egy lábasban alacsony hőfokon kezdjük a sajtokat melegíteni, apránként adagoljuk az edénybe és kevergessük (ezzel meggyorsítjuk a folyamatot). A fondükészítőbe öntsünk egy deci bort, adjuk hozzá a keményítőt, a sajtokat, a fűszereket és kevergetve melegítsük. A fondü titka, hogy megfelelő hőfokon olvasszuk a sajtokat. Ha túl gyorsan olvasztjuk, gumiszerűen nyúló masszát kapunk. Borral, pálinkával felönthetjük, jó ízt ad neki, csak arra ügyeljünk, hogy kellő sűrűségű maradjon.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 10 =

hirdetés