Szertartásos téli lakoma, élvezetes gasztroprogram: készítsünk sajtfondüt!
A fondü (fondue) a svájciak népszerű étele, a franciáknál és az olaszoknál is népszerű. A fondükészítőbe apránként adagolt, lassan, közepes hőfokon olvasztott szobahőmérsékletű sajtokat fehérborral, fűszerekkel ízesítik. A lágy sajtkeverékbe felkockázott friss kenyeret, bagettet, reform pékárut, vékonyra szeletelt ropogós zöldségeket – kígyóuborkát, sárgarépát, paprikát, zellerszárat – mártogathatunk. Ínycsiklandó finomság; családi, baráti összejöveteleken élvezetes gasztroprogram.
Hozzávalók 3-4 személyre
személyenként 15-20 dkg sajtkeverék (kísérletezhetünk a sajtokkal, a legjobb hozzá az ementáli, a gruyere, a füstölt sajt, a trappista)
2 zúzott fokhagyma
2-2,5 dl fehérbor
1 cl pálinka
2 tk kukoricakeményítő
1 késhegynyi szódabikarbóna
fehérbors, őrölt szerecsendió ízlés szerint
pár csepp friss citromlé
mártogatnivaló – kenyér, bagett, kifli, zöldség
Elkészítés
Vágjuk apró kockákra vagy reszeljük le a sajtokat, s hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát állni. Egy lábasban alacsony hőfokon kezdjük a sajtokat melegíteni, apránként adagoljuk az edénybe és kevergessük (ezzel meggyorsítjuk a folyamatot). A fondükészítőbe öntsünk egy deci bort, adjuk hozzá a keményítőt, a sajtokat, a fűszereket és kevergetve melegítsük. A fondü titka, hogy megfelelő hőfokon olvasszuk a sajtokat. Ha túl gyorsan olvasztjuk, gumiszerűen nyúló masszát kapunk. Borral, pálinkával felönthetjük, jó ízt ad neki, csak arra ügyeljünk, hogy kellő sűrűségű maradjon.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.