Croissant gyorsan, egyszerűen

A franciák révén vált világhírűvé a croissant, pedig nem ők készítették először. A félhold alakú péksüteményt állítólag Bécsben sütötték meg, s mint annyi mindennek, ennek is van magyar vonatkozása.

A Larousse Gastronomique szerint a magyar pékek tiszteletére született a kifli, méghozzá azért, mert az éj leple alatt közeledő törökökre az épp műszakukat teljesítő pékek a harangok félreverésével figyelmeztették a lakosságot. A croissant elődjének tekinthető kipfle-t osztrákok kezdték árusítani egy párizsi pékségben, s a franciák annyira megszerették, hogy az egész országban másolni kezdték, villámgyorsan elterjedt.

Így süthetünk egyszerűen, gyorsan rongyoskiflit!

Hozzávalók

1 csésze langyos tej (200 g)

2 tk cukor

1 tk tengerisó

20 g friss élesztő

500 g finomliszt

0,1 l (90 g) olaj (nem extra szűz olívaolaj)

2 db tojás

125 g hideg vaj

1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

A lisztet mérjük keverőtálba, keverjük hozzá a sót és a cukrot. Morzsoljuk a közepébe az élesztőt, majd öntsük rá a langyos tejet. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson, ezután adjuk hozzá az olajat és a két tojást. Keverőgéppel vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát.

Borítsuk lisztezett munkafelületre, hajtogassuk össze, formáljunk belőle cipót és hagyjuk pihenni 20 percig.

A tésztát osszuk nyolc részre, formáljunk mindegyikből kis cipót. Takarjuk le és pihentessük még 20 percig.

A hideg vajat vágjuk 7 részre.

A cipót vegyük a tenyerünkbe, nyomkodjuk tenyérnyi nagyságúra, közepére fektessük a vajszeletet. Tegyük le a munkafelületre, és minden cipóval ugyanígy járjunk el. A kilapított tésztát, a vajat halmozzuk egymásra. Ha elfogyott a tészta, a halmot kézzel nyomkodjuk le, és hagyjuk pihenni 10 percig.

A tésztát ezután nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen, próbáljuk úgy kinyújtani, hogy kör alakot kapjunk. A kört vágjuk 16 egyenlő cikkelyre.

Tekerjük fel, a két végét hajtsuk be, hogy félhold formát kapjunk, majd kenjük meg a felvert tojással. Helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt sütőlemezre.

Hagyjuk pihenni 20 percig, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük ropogósra (sütési idő kb. negyed óra).

Belül foszlós rongyoskiflit kapunk, a rétegei egyenként szétválaszthatók.

Recept, fotók: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × kettő =

hirdetés