Magyar tájak, magyar ízek. Néprajzi szakácsalbum képekkel, tájleírásokkal, receptekkel

Magyar tájak, magyar ízek – ezzel a címmel jelent meg az ország nyolc régióját és ezek jellegzetes ételeinek receptjeit bemutató képes album, amely műfaját tekintve történelmi, művelődéstörténeti, földrajzi-néprajzi história s egyben szakácsalbum. Kaiser Ottó fotóihoz Laczkó Ottó mesterszakács adta a tradicionális recepteket, a tájleíró szövegeket Illés Andrea jegyzi. A 208 oldalas képes album a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

A kötetben ismertetett nyolc régió

Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, Dél-Magyarország, Balaton, Budapest, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld

– Ha valaki felüti ennek a könyvnek a lapjait, az olyan, mintha a tradicionális magyar konyha ajtaját nyitotta volna ki résnyire. (…) Ahányszor külföldön járok, mindig a helyi specialitásokra hívják fel a figyelmemet vendéglátóim. Azokra a legendássá vált ételekre, italokra, amelyeket évtizedek, netán évszázadok tapasztalatai alapján készítenek és fogyasztanak el generációk megelégedésére – írja Kaiser Ottó. – Meghívjuk tehát a kedves olvasót egy gasztronómiai kalandozásra, miközben megmutatjuk az országot, a tájat, ahol ezeket az ínyencségeket készítik nemzedékek óta.

A kötetben szereplő receptek, a teljesség igénye nélkül: falusi paszulyleves, vasi pecsenye, dödölle pirított hagymával, kemencés tejes pite baracklekvárral, vargányakrémleves, burgonyalángosra tálalt vörösboros vaddisznópörkölt, roston libamáj sült almával, Gundel palacsinta, lapcsánka, tokaji borkrémtekercs, tarhonyás csirke, halászlé, slambuc kolbásszal és szalonnával, lecsó, barackos pite…

A szerzők

Kaiser Ottó nemzetközi hírű fotóművész. A város-, táj-, étel- és portréfotózás egyaránt közel áll a szívéhez. Több mint harminc saját és társszerzőként jegyzett könyve, albuma jelent meg, többek között Budapestről, Pécsről, Egerről, a Balatonról, várakról, kastélyokról, borokról. Megkapta a Magyar Művészetért díjat és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.

Laczkó Ottó világhírű mesterszakács. Számtalan díjat nyert nemzetközi szakácsversenyeken, kiállításokon. Több operabál és államfői fogadás sikerében nagy szerepet játszott.

A könyv megrendelhető a Scolar Kiadó weboldalán >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + kilenc =

hirdetés