Olívás csavart rúd
Az olívabogyós rúdnak már a látványa is megragadó. Nemcsak azoknak ajánljuk, akik szeretik a jótékony olívát, hanem azoknak is, akik egyébként nem szívlelik az olívabogyó ízét. Aranybarnára sütött friss tésztával körbetekerve különleges ízélmény.
Hozzávalók
30 dkg liszt
3-4 ek olívaolaj
2,5 dl víz + 1 ek cukor
1⁄2 kocka élesztő
1 tk só
1 tk oregano
1-2 doboz olívabogyó (egy rúdhoz 4-5 db)
15-20 db grill pálcika, vagy hurkapálcika
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A lisztet a csipet sóval és oregánóval egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olívaolajat, illetve a vízben (esetleg tejben) egy kevés cukorral felfuttatott élesztőt, majd ebből egy sima tésztát gyúrunk, amit 30-40 percig meleg helyen pihentetünk.
A duplájára kelt tésztát elfelezzük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ekkor a tésztát már nem gyúrjuk át, hanem azonnal hosszanti csíkokra szeleteljük, amit ujjnyi vékonyra kisodrunk.
A grill, vagy átöblített hurkapálcákra húzunk 4-5 szem olívabogyót, majd a tésztacsíkot feltekerjük a pálcákra úgy, hogy minden csavarintás közé egy-egy olívabogyó essen.
A pálcákat sütőpapíros lemezen előmelegített 200°C-os sütőben szép pirosra sütjük!
Tippek
Abban az esetben, ha nagyon sós lenne az olívabogyó, amit vásároltunk, áztassuk be azt egy tál hideg vízbe, amíg a tészta kel, majd csepegtessük le, és töröljük szárazra. Olívabogyó helyett használhatunk aszalt paradicsomot is.
A tésztát lekenhetjük egy felvert egész tojással, illetve megszórhatjuk plusz szezámmaggal is.
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.