Csavart stangli angolszalonnával
Nagy sikert aratott Ildi olívás csavart rúdja, és az ínycsiklandó fotók alapján az alábbi recept is arra csábít, hogy kipróbáljuk.
Hozzávalók (8 nagy stanglihoz)
40 dkg liszt (BL 55)
2-2,5 dl víz + 1 tk cukor + 1⁄2 kocka élesztő
1 tojássárgája + 1 tojásfehérje a stangli lekenéséhez
50 g olaj
2 tk só
8 szelet bacon (angolszalonna)
kis marék reszelt sajt
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A lisztet és a sót egy mélyebb tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a tojássárgáját és a vízben egy teáskanál cukorral felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból sima, rugalmas tésztát dagasztunk, s kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. A kis cipókat fél cm vastag, enyhén ovális téglalapokká nyújtjuk, és nem túl szorosan feltekerjük.
A stanglikat megkenjük tojásfehérjével, rájuk tekerjük a bacont, ügyelve arra, hogy az angolszalonna vége mindig a stanglik alá essen.
Végül a stanglikat megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal, majd további 20 perces kelesztés után és 200°C-os előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük őket.
Tipp: a stangli tetejére szórhatunk füstölt sajtot is, és a tésztába is keverhetünk kevés sajtot, ehhez a mennyiséghez kb. 5 dekát.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.