Burgonyaleves kolbásszal
Egy egyszerű krumplilevest is elkészíthetünk gourmand módra.
Hozzávalók 4 személyre
10 dkg csípős kolbász (nálam Tóalmási tüzeskolbász, iszonyú csípős)
60 dkg krumpli (tisztítva mérve)
egy kisebb zellergumó fele (nálam 6 dkg, tisztítva mérve)
1 gyökér (nálam 5 dkg, tisztítva mérve)
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek porrá őrölt zellersó vagy fél csokor zellerzöld + só ízlés szerint
1 mk őrölt kömény
1 mk őrölt szerecsendió
½ mk őrölt fekete bors
3 ek kókuszolaj vagy 2 ek mangalicazsír
2 púpozott ek tejföl
1,3 l víz
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A kolbászt vékony karikákra szeljük, serpenyőbe tesszük, kis lángon kisütjük a zsírját, a kolbászt félretesszük.
A zöldségeket megpucoljuk; a hagymát felaprítjuk, a többi zöldséget pedig kis kockákra vágjuk.
A hagymát az olajon/zsíron megdinszteljük, majd rátesszük a zöldségeket és pár percig így pároljuk.
Megfűszerezzük (ha friss zellerünk van, akkor előzőleg megmossuk, leszárítjuk, felaprítjuk és így tesszük a levesbe), felöntjük a vízzel, felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Ekkor szűrőkanállal kiveszünk a levesből 20 dkg főtt krumplit (ha közé került egyéb zöldség is, akkor azokat kiválogatjuk belőle és visszatesszük a levesbe), és félretesszük.
A levest botmixerrel krémesítjük, majd hozzáadjuk az előzőleg egy kevés levessel simára kevert tejfölt.
Visszatesszük a levesbe a félretett főtt krumplit és a kolbászt, és tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.