Házilag ízesített vajkrémek
A vaj az egyik leggyakrabban használt alapélelmiszerünk, elengedhetetlen a reggelikhez, tízóraikhoz, uzsonnákhoz vagy a hideg vacsorákhoz. Finom pirítóssal, kaláccsal, zsemlével, sokféle feltéttel, körítéssel. Különféle ízesítésekkel izgalmasabbá tehetjük; készíthetünk belőle édes, vagy fűszeres-sós vajkrémet is. Néhány ötlet az ízesítéshez!
Narancsos vaj
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál narancslekvár
1 narancs reszelt héja
Narancsos vaj másként
6 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
3 evőkanál méz
1 evőkanál narancs juice
1 teáskanál reszelt narancshéj
Epres vaj
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál eperlekvár vagy negyed bögre frissen aprított eper + 1 evőkanál méz
Mézes-fahéjas vaj
fél bögre szobahőmérsékletű, sótlan vaj
1,5 evőkanál méz
1/4 teáskanál őrölt fahéj
Pestós vaj
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
1,5 evőkanál pestó
Fűszeres vaj
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
2 evőkanál aprított petrezselyem
1 evőkanál aprított mogyoróhagyma
csipet só
csipet fokhagymapor
Currys-mézes vaj
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
2 evőkanál méz
1/2 teáskanál sárga currypor
Szárított paradicsomos fűszeres vaj
1 csésze szobahőmérsékletű, sótlan vaj
3 darab olajos szárított paradicsom
1 csésze aprított petrezselyem
1 evőkanál oregano
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál méz
Az elkészítési mód mindegyiknél ugyanaz:
A szobahőmérsékletű vajat körülbelül két percig habosítjuk, majd hozzákeverjük az ízesítő hozzávalókat és azokkal további egy percen át habosítjuk. Az ízeket hűtőben hagyjuk összeérni. Hűtőszekrényben lefedve napokig minőségromlás nélkül tárolható.
Összeállította: Király-Dobos Beatrix
Nyitókép: Karolina Grabowska/Pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.