Gyömbéres sárgarépa krémleves tökmaggal
Érdemes kipróbálni, valóságos ízorgia, ráadásul nagyon egészséges és nem igényel alaplét.
Hozzávalók
6 nagyobb sárgarépa
2 közepes vöröshagyma vagy 1 nagy
hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
só, bors, kurkuma ízlés szerint
2 dl főzőtejszín
3 dkg vaj
1,2 liter víz
tökmag
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a meghámozott, vékony karikákra vágott répát és pirítsuk pár percig.
Öntsük fel hideg vízzel, adjuk hozzá a sót, a borsot, a kurkumát és a gyömbért. (Ízlés szerint fűszerezzük.)
Fedő alatt főzzük puhára a répát, majd turmixgépben turmixoljuk, míg egynemű levest nem kapunk.
Öntsük vissza a lábasba s adjuk hozzá a főzőtejszínt. Ha sűrűnek találjuk, hígítsuk vízzel. Forraljuk össze.
A leves krutonnal, pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal is kínálható, tejfölt is adhatunk mellé, megszórhatjuk pirospaprikával, friss apróra vágott petrezselyemmel, pirított baconnel is finom, de a tökmagot nem érdemes kihagyni! Tökmagolajjal is meglocsolható. Aki szereti a csípőset, tányérba szedve chili paprikát is tehet bele.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.