Hot dog kifli
Ez valószínűleg nem az igazi amerikai hot dog kifli receptje, de annak sokadik variációjaként is ízletes. Mivel ezt a fajta kiflit már a formázás során, még nyers állapotában félbevágjuk, ezért inkább a jól ismert magyar hot dognak felel meg, azaz főtt virslivel töltve, illetve mustárral vagy ketchuppal. Természetesen tökéletesen alkalmas egyéb szendvicsek készítésére is.
Hozzávalók 10 darabhoz
25 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
25 dkg + 1 ek finomliszt
2 kis tojás
1 tk só
1 ek cukor
2,5 dkg friss élesztő
2,3 dl tej
5 dkg vaj
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
1. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt egy kis tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 1 ek finomlisztet, simára keverjük 1 dl langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
2. A többi tejbe beletesszük a vajat, felmelegítjük, hogy a vaj teljesen felolvadjon, majd hűlni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
3. A kétféle lisztet és a sót elvegyítjük, közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük az egyik tojást, és villával felverjük.
4. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a vajas tejet, és lágy tésztává dagasztjuk.
5. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük, majd 5 egyenlő részre osztjuk és kis gombócokká formázzuk.
6. Lisztezett felületen mindegyiket 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, feltekerjük úgy, hogy a végeket a mutató- és a hüvelykujjunk közé fogjuk, és ahogy haladunk a feltekeréssel, folyamatosan kicsit összecsippentve tartjuk, hogy a tészta mindenhol egyenletesen tekeredjen. Majd középen kettévágjuk. (Természetesen egyben is hagyhatjuk a kifliket, és amikor megsültek, akkor is ketté lehet vágni.)
7. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, letakarjuk és meleg helyen megkelesztjük.
8. Tetejüket megkenjük kevés vízzel elkevert tojással, és előmelegített sütő alulról a 2. rácsára téve készre sütjük.
9. Még melegen egy fakanál végével a kiflik vágott végén nyílást vágunk és kiszélesítjük azt, hogy a mustárt/ketchupot bele tudjuk kanalazni és a virslit bele tudjuk tolni.
Sütési hőfok: 200°C
Sütési mód: alul-felül sütés
Sütési idő: 15-20 perc
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.