Laskagombás székelygulyás

Ez a közkedvelt fogás nem a székely konyha remeke, mint ahogyan nevéből következtetjük, hanem egy Székely nevű, régen volt nagyváradi levéltárosé, aki egy napon későn érkezett a vendéglőbe, ahol étkezni szokott. A konyhában csak egy kevés párolt káposzta és némi pörköltmaradék árválkodott. Sebaj, mondta az éhes levéltáros – melegítsék össze és hozzák ide! Így született a székelykáposzta vagy székelygulyás.

Hozzávalók

A paprikáshoz

1 nagy fej hagyma

300 g laskagomba

2 paradicsom

1 (kápia) paprika

kókuszzsír vagy olaj

bors

csemege paprika

Erős Pista

A káposztához

1 kg szálas savanyított káposzta

olaj

Elkészítés

A káposztát pár órára hideg vízbe áztatom, majd leszűröm, és kevés olajon, lassú tűzön, fedő alatt párolom. (Szükség esetén öntök még hozzá egy kevés vizet.) A hagymát kevés kókuszzsíron fedő alatt megfonnyasztom. Csemegepaprikával, sóval, borssal ízesítem, majd hozzáadom az apróra vágott gombát és paprikát. Fedő alatt párolom, amíg egy kis levet ereszt, majd hozzáadom a kockákra vágott (lehámozott) paradicsomot, és egy kevés Erős Pistát. Szükség esetén öntök hozzá egy kis vizet, és néha megkavarva addig főzöm, míg a gomba majdnem megpuhul.

hirdetés 

hirdetés 

Amikor a káposzta is, a gomba is majdnem megfőtt, összeöntöm a kettőt, és még pár percig főzöm, hogy összeérjenek az ízek.

Tejföllel meglocsolva tálalom.

Jó étvágyat!

Fazakas Hajnalka

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + 11 =

hirdetés