Laskagombás székelygulyás
Ez a közkedvelt fogás nem a székely konyha remeke, mint ahogyan nevéből következtetjük, hanem egy Székely nevű, régen volt nagyváradi levéltárosé, aki egy napon későn érkezett a vendéglőbe, ahol étkezni szokott. A konyhában csak egy kevés párolt káposzta és némi pörköltmaradék árválkodott. Sebaj, mondta az éhes levéltáros – melegítsék össze és hozzák ide! Így született a székelykáposzta vagy székelygulyás.
Hozzávalók
A paprikáshoz
1 nagy fej hagyma
300 g laskagomba
2 paradicsom
1 (kápia) paprika
kókuszzsír vagy olaj
só
bors
csemege paprika
Erős Pista
A káposztához
1 kg szálas savanyított káposzta
olaj
Elkészítés
A káposztát pár órára hideg vízbe áztatom, majd leszűröm, és kevés olajon, lassú tűzön, fedő alatt párolom. (Szükség esetén öntök még hozzá egy kevés vizet.) A hagymát kevés kókuszzsíron fedő alatt megfonnyasztom. Csemegepaprikával, sóval, borssal ízesítem, majd hozzáadom az apróra vágott gombát és paprikát. Fedő alatt párolom, amíg egy kis levet ereszt, majd hozzáadom a kockákra vágott (lehámozott) paradicsomot, és egy kevés Erős Pistát. Szükség esetén öntök hozzá egy kis vizet, és néha megkavarva addig főzöm, míg a gomba majdnem megpuhul.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Amikor a káposzta is, a gomba is majdnem megfőtt, összeöntöm a kettőt, és még pár percig főzöm, hogy összeérjenek az ízek.
Tejföllel meglocsolva tálalom.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.