Szabolcsi töltött káposzta
A töltött káposzta a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Különféle változatai ismertek. Ezúttal a fejeskáposztából készített szabolcsi töltött káposzta receptjét ismertetjük. Az összeállítás végén két másik elkészítési mód is megtalálható a savanyított káposztából készített egytálételhez.
Hozzávalók
1 nagy fej fejes káposzta
60 dkg darált lapocka
20 dkg rizs
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk só a töltelékbe + 1 tk só a főzőlébe
2 kk őrölt bors
1 tk pirospaprika
1 k.k. majoránna
1 kk őrölt kömény
2 babérlevél
1 kk cukor
0,5 l sűrített paradicsom
10 dkg füstölt szalonna
Elkészítés
Vágd ki a káposzta torzsáját.
Egy fazékba tégy sós vizet, forrald fel, és dobd bele az egész (torzsa nélküli) káposztát. Pár perc után elkezdenek leválni a káposztalevelek.
Szedd leveleire, vágj ki belőle minden keményebb részt, hogy könnyű legyen feltekerni.
A nagyobb leveleket felezd, vagy negyedeld.
Közben kockázd fel a szalonnát és pirítsd zsírjára.
Egy kanál zsírt szedj ki belőle, és ezen fonnyaszd meg a nagyon apróra vágott hagymát. Amikor üveges, keverd el benne a pirospaprikát és kapcsold ki a tűzhelyet.
A darált húst keverd el az átmosott, nyers rizzsel.
Add hozzá a fonnyasztott vöröshagymát, a sót és borsot, reszelj hozzá egy gerezd fokhagymát. (Tehetünk hozzá őrölt köményt és majoránnát is.)
Alaposan dolgozd össze a tölteléket.
Tedd a tenyeredbe az első káposztalevelet, adagolj bele 1 kávéskanálnyi tölteléket és tekerd fel.
Ügyelj arra, hogy ne legyen se túlságosan szoros, mert a rizs miatt dagadni fog, és túlságosan laza sem, mert akkor szétesik.
Amikor elkészült a rengeteg, apró töltelék, kockázd fel a másik hagymát is, add hozzá a kiolvasztott szalonnakockákat és zsírt, majd kissé dinszteld meg.
A káposzta megmaradt keményebb részeit és leveleit csíkozd fel és add a hagymához. Ez kerül a töltelékek alá a fazékba. Szép sorjában rakosgasd le őket.
Öntsd fel félig vízzel, majd a paradicsomlével, sózd, borsozd, reszeld bele a másik fokhagymagerezdet és forrald fel. (A főzőlébe 2 babérlevelet és 1 kk cukrot is tehetünk, kevés ecettel savanyíthatjuk is.)
Kb. fél óra alatt elkészül. Harminc percnyi főzés után kapcsold ki a tűzhelyet és lefedve hagyd tíz percig a főzőlapon, hogy a rizs kellően megpuhuljon.
Friss kenyérrel és tejföllel tálalhatod.
Érdemes nagyobb adag tölteléket elkészíteni, a fagyasztóba tenni, így bármikor előkapható és fél óra alatt elkészíthető.
Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.