Szabolcsi töltött káposzta

hirdetés

hirdetés

A töltött káposzta a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Különféle változatai ismertek. Ezúttal a fejeskáposztából készített szabolcsi töltött káposzta receptjét ismertetjük. Az összeállítás végén két másik elkészítési mód is megtalálható a savanyított káposztából készített egytálételhez.

Hozzávalók

1 nagy fej fejes káposzta

60 dkg darált lapocka

20 dkg rizs

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tk só a töltelékbe + 1 tk só a főzőlébe

2 kk őrölt bors

1 tk pirospaprika

1 k.k. majoránna

1 kk őrölt kömény

2 babérlevél

1 kk cukor

0,5 l sűrített paradicsom 

10 dkg füstölt szalonna

szabolcsi_toltott_kaposzta2450

Elkészítés

Vágd ki a káposzta torzsáját.

Egy fazékba tégy sós vizet, forrald fel, és dobd bele az egész (torzsa nélküli) káposztát. Pár perc után elkezdenek leválni a káposztalevelek.

Szedd leveleire, vágj ki belőle minden keményebb részt, hogy könnyű legyen feltekerni.

A nagyobb leveleket felezd, vagy negyedeld.

Közben kockázd fel a szalonnát és pirítsd zsírjára.

Egy kanál zsírt szedj ki belőle, és ezen fonnyaszd meg a nagyon apróra vágott hagymát. Amikor üveges, keverd el benne a pirospaprikát és kapcsold ki a tűzhelyet.

A darált húst keverd el az átmosott, nyers rizzsel.

Add hozzá a fonnyasztott vöröshagymát, a sót és borsot, reszelj hozzá egy gerezd fokhagymát. (Tehetünk hozzá őrölt köményt és majoránnát is.)

Alaposan dolgozd össze a tölteléket.

Tedd a tenyeredbe az első káposztalevelet, adagolj bele 1 kávéskanálnyi tölteléket és tekerd fel.

Ügyelj arra, hogy ne legyen se túlságosan szoros, mert a rizs miatt dagadni fog, és túlságosan laza sem, mert akkor szétesik.

Amikor elkészült a rengeteg, apró töltelék, kockázd fel a másik hagymát is, add hozzá a kiolvasztott szalonnakockákat és zsírt, majd kissé dinszteld meg.

A káposzta megmaradt keményebb részeit és leveleit csíkozd fel és add a hagymához. Ez kerül a töltelékek alá a fazékba. Szép sorjában rakosgasd le őket.

Öntsd fel félig vízzel, majd a paradicsomlével, sózd, borsozd, reszeld bele a másik fokhagymagerezdet és forrald fel. (A főzőlébe 2 babérlevelet és 1 kk cukrot is tehetünk, kevés ecettel savanyíthatjuk is.)

Kb. fél óra alatt elkészül. Harminc percnyi főzés után kapcsold ki a tűzhelyet és lefedve hagyd tíz percig a főzőlapon, hogy a rizs kellően megpuhuljon.

Friss kenyérrel és tejföllel tálalhatod.

Érdemes nagyobb adag tölteléket elkészíteni, a fagyasztóba tenni, így bármikor előkapható és fél óra alatt elkészíthető.

Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

 

Töltött káposzta egyszerűen

Töltött káposzta kicsit másként: így készül a paradicsomos változat

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
1 hozzászólás
  1. Kedves hozzászólók,kedves sütni-főzni szeretők!Sokféle töltött káposzta létezik Magyaországon,de szabolcsi csak egy!Ez az étel különlegesség nem ahány ház,annyi szokás alapján készült valamikor régen!Ezt az ételt valaki cirka 450 évvel ezelőtt kitalálta és elnevezte szabolcsinak.Évszázadok alatt sajnos megváltoztatták az eredeti receptet.Ennek sok oka volt.Például lehetett egy félrehallás is.Valaki nem jól jegyezte meg a recept összetevőit,vagy nem jó arányban használta azokat.Volt ínség és éhínség az első és második világháború alatt,illetve után is,amikor nem minden eredeti alapanyagot tudtak beszerezni például pénz hiányában.Olyan ok is volt,hogy bizonyos helyeken nem folyt kukorica termelés(Szabolcsban tengerinek vagy málénak hívják a kukoricát).Nem volt a továbbiakban füstölt mangalica sonka és szalonna.Volt olyan ok is,hogy például egy nagyokos háziasszony úgy gondolta hogy neki senki se adjon tanácsot,ő majd sokkal jobban tudja,mi kell a szabolcsi töltött káposzta töltelékébe.Volt aki kölessel,hajdinával,vagy rizzsel pótolta a környéken ideiglenesen nem termelt kukoricát(tengeri,málé).A rizst Vietnámból hozták be az országba.Volt aki fele fele arányban marha és baromfi húst rakott a töltelékbe.Lehetne ezt még sokáig sorolni.Mindenesetre leleményesek voltak az asszonyok,hogy ha töltött káposztára fájt a foguk,viszont ha még egy csekély mértékben is eltértek az eredeti recepttől,akkor az már jogtalanul bitorolja a “szabolcsi” jelzőt!Manapság viszont nagy eltérés figyelhető meg.Az eredeti,hiteles,levéltári iratokban megtalálható szabolcsi töltött káposzta a Magyarországi török időktől körülbelül 1750-ig birka húsból készült,ugyanúgy mint az ország más részén is.A magyarság történetében a birka tartásnak legalább tizenegyezer éves múltja van.Ezután folyamatosan felváltotta a birka húst a mangalica hús,amit a mai napig még egy jó néhányan használnak.Körülbelül nyolcvan,száz éve terjedt el a háziasított disznó húsa,amit rövidítve házi disznónak neveznek.Előre felhívom minden kedves olvasó figyelmét,hogy itt nem arról lesz szó,kinek finomabb a töltött káposztája!Itt az eredeti szabolcsi töltött káposztáról esik majd szó a továbbiakban.Arról,amit körülbelül 450 éve találtak ki!Arról amit még néhány idősebb szabolcsi ugyanígy készít a mai napig!Ha valaki eltér ettől,akkor ne nevezze szabolcsinak,mert megcsúfolja a recept magalkotóját még holtában is!Tehát most az eredeti mangalica disznó húsból készült szabolcsi töltött káposzta hozzávalóit írom le a teljes töltési-és főzési folyamattól eltekintve,mert azt szinte mindenki ismeri.Édes káposztát kell ecetes(nem sós)vízben magabárolni.A töltelékbe nagyobb szemű tengeri darára van szükség,aminek a mennyisége nagyjából a hús egy harmada,nagyon maximum a fele.A húsok körülbelül egy harmada késsel,nagyon apróra vágott füstölt mangalica sonka és szalonna.Régen nem létezett húsdaráló és egyébként pedig apróra vágva teljesen más íze van a sonkának és a szalonnának!Az apróra vágott vörös hagymát a füstölt szalonnán vagy szalonnával együtt(ki hogy mondja)kell megpirítani,tehát nem olajban és még csak nem is zsírban!A maradék durván két harmad hús füstöletlen apróra vágott zsírosabb mangalica hús(régen általában dagadó volt),de lehet más része is a disznónak.Só,őrölt fekete bors,őrölt piros fűszer paprika.Az edény aljába vagy a töltött káposzta tetejére,vagy mindkét helyre(itt engedékenyebb a recept)apróra vágott édes káposzta.(sós)víz,attól függ mennyire sós a szalonna és a sonka,vagy lemosták e róluk a sót vagy sem.A végén az íre a házilag,tájjellegű,édes fajta(például ökörszív-)paradicsomból befőzött paradicsomlé teszi fel a pontot,amit az étel elkészülése előtt 5-15 perccel töltenek rá.Ezt az ételt kanállal,mély tányérból fogyasztják.Amikor a mély tányérra kiszedik,van aki a főzőlevéből mer rá,van aki további befőzött paradicsomlével fogyasztja.Tejföllel is tálalható vagy tejföllel és paradicsomlével egyszerre.Az eredeti receptben nincs fokhagyma,nincs kapor,nincs majoranna,nincs csípős fűszer paprika,nincs tojás,nincs cukor,nincs darált hús,nincs rizs,nincs savanyú káposzta,nincs babérlevél,nincs bulgur,nincs gersli,nincs olyan jellegtelen ízű savanykás paradicsom,amit mindenki ismer,ami minden sarkon kapható,nincs iparilag előállított sűrített paradicsom,csak házilag befőzött,ami szinte víz állagú és még sok olyan dolog amiket az interneten,szakács könyvekben és egyéb helyeken írogatnak!Ez a hiteles,több száz éves szabolcsi töltött káposzta receptje kedves olvasók!A tisztán látás érdekében és hagyományőrző lévén kötelességemnek éreztem leírni a szabolcsi töltött káposzta receptjét.A világháló telis tele van “mindenféle” szabolcsi töltött káposzta recepttel.Egy helyen található még meg ez a recept,a többi nem a szabolcsi töltött káposztáé!Biztos finomak azok is,de jogtalanul bitorolják a szabolcsi jelzőt!A gulyásleves elkészítése manapság is ugyanúgy történik a Hortobágyon és sok háznál mint 6-700 évvel ezelőtt!Ennél az ételnél is van azért mostanra eltérés,például nem mindenki tud beszerezni hortobágyi szürke marha húst.Úgy néz ki viszont,hogy a hortobágyi gulyásleves hagyományos,hiteles elkészítésének folyamatát,az eredeti receptben szereplő hozzávalókat általában jobban megőrizték mint a szabolcsi töltött káposztáét.A gulyásleves nem véletlenül lett HUNGARIKUM!

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás