Süssünk gyökérkenyeret! Nem kell dagasztani
A gyökérkenyér lágy tésztája öt perc alatt összeállítható. Dagasztást nem igényel, viszont legalább fél napig letakarva kell pihennie; szakavatottak szerint 20 óra a kelesztési ideje, de tapasztalataink szerint 10-12 óra is elegendő, így is puha, lyukacsos kenyeret kapunk finom ropogós héjjal.
Hozzávalók
500 g finomliszt (BL55)
5 g szárított élesztő
3 kk. só
4 dl langyos víz
+ 12 kanál liszt a formázáshoz
Elkészítés
A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, az élesztőt, majd az egészet keverjük össze.
Öntsük hozzá a langyos vizet és alaposan keverjük össze. Meglepően lágy tésztát kapunk, nem lehet és nem is kell dagasztani.
Takarjuk le és hagyjuk pihenni legalább 10 órán át.
Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 230 fokon.
A tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre. Egyben is kisüthetjük, de a tésztát el is felezhetjük. Lisztezzük formázás közben, mert a tészta lágy, ragad. Formázzunk hasábot belőle majd csavarjuk meg néhányszor.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Húsz percig magas, 230-as hőfokon süssük vízgőzzel telített sütőben – tegyünk a sütőbe egy kis lábaska vizet. Húsz perc sütés után mérsékeljük a hőfokot 190-re és süssük még kb. 20 percig a kenyeret.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.