Süssünk gyökérkenyeret! Nem kell dagasztani!

A gyökérkenyér lágy tésztája öt perc alatt összeállítható. Dagasztást nem igényel, viszont legalább fél napig letakarva kell pihennie; szakavatottak szerint 20 óra a kelesztési ideje, de tapasztalataink szerint 10-12 óra is elegendő, így is puha, lyukacsos kenyeret kapunk finom ropogós héjjal. 

Hozzávalók

500 g finomliszt (BL55)

5 g szárított élesztő

3 kk. só

4 dl langyos víz

+ 1­2 kanál liszt a formázáshoz

 

Elkészítés

A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, az élesztőt, majd az egészet keverjük össze.

Öntsük hozzá a langyos vizet és alaposan keverjük össze. Meglepően lágy tésztát kapunk, nem lehet és nem is kell dagasztani.

Takarjuk le és hagyjuk pihenni legalább 10 órán át.

Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 230 fokon.

A tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre. Egyben is kisüthetjük, de a tésztát el is felezhetjük. Lisztezzük formázás közben, mert a tészta lágy, ragad. Formázzunk hasábot belőle majd csavarjuk meg néhányszor.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Húsz percig magas, 230-as hőfokon süssük vízgőzzel telített sütőben – tegyünk a sütőbe egy kis lábaska vizet. Húsz perc sütés után mérsékeljük a hőfokot 190-re és süssük még kb. 20 percig a kenyeret.

Fotó: Életszépítők. Kocsis Hajnalka, Mókuslekvár receptje alapján.

 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 4 =

hirdetés