Süssünk gyökérkenyeret! Nem kell dagasztani!

hirdetés

hirdetés

A gyökérkenyér lágy tésztája öt perc alatt összeállítható. Dagasztást nem igényel, viszont legalább fél napig letakarva kell pihennie; szakavatottak szerint 20 óra a kelesztési ideje, de tapasztalataink szerint 10-12 óra is elegendő, így is puha, lyukacsos kenyeret kapunk finom ropogós héjjal. 

Hozzávalók

500 g finomliszt (BL55)

5 g szárított élesztő

3 kk. só

4 dl langyos víz

+ 1­2 kanál liszt a formázáshoz

 

Elkészítés

A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, az élesztőt, majd az egészet keverjük össze.

Öntsük hozzá a langyos vizet és alaposan keverjük össze. Meglepően lágy tésztát kapunk, nem lehet és nem is kell dagasztani.

Takarjuk le és hagyjuk pihenni legalább 10 órán át.

Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 230 fokon.

A tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre. Egyben is kisüthetjük, de a tésztát el is felezhetjük. Lisztezzük formázás közben, mert a tészta lágy, ragad. Formázzunk hasábot belőle majd csavarjuk meg néhányszor.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Húsz percig magas, 230-as hőfokon süssük vízgőzzel telített sütőben – tegyünk a sütőbe egy kis lábaska vizet. Húsz perc sütés után mérsékeljük a hőfokot 190-re és süssük még kb. 20 percig a kenyeret.

Fotó: Életszépítők. Kocsis Hajnalka, Mókuslekvár receptje alapján.

hirdetés

Mesterházy Mónika

Életszépítők Magazin alapító-főszerkesztő

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás