Brokkolis rakott krumpli
Egyszerűen elkészíthető ízletes egytálétel.
Hozzávalók
6-7 közepes burgonya
1 kisebb brokkoli
1 kisebb lilahagyma
10 dkg sajt (trappista, füstölt sajt keveréke)
5 dkg szeletelt szárazkolbász, 2-3 főtt tojás (elhagyható)
Mártáshoz
3 dkg vaj
3 ek rizsliszt (búzaliszttel is készíthető)
3 dl tej
só, őrölt fehér bors, 2 zúzott fokhagyma
Besamelmártást készítünk. A vajat lábasban megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, összekeverjük, kb. 1 percig hevítjük, figyelve arra, hogy a liszt ne barnuljon meg, majd felöntjük meleg tejjel. Csomómentesre keverjük, sózzuk ízlés szerint, fél mokkáskanálnyi őrölt szerecsendiót és őrölt fehér borsot adunk hozzá.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd elegyítsük a tejföllel. A tejfölhöz előzetesen keverjünk 2 zúzott fokhagymát.
Elkészítés
A burgonyát és a rózsáira szedett brokkolit sós vízben főzzük meg (a burgonyát héjastól). Ha a burgonya kihűlt, hámozzuk meg, karikázzuk fel. (A brokkolit serpenyőben is párolhatjuk. Ha a burgonyával együtt főzzük, figyeljünk arra, hogy ne főjön szét.)
Közepes kerámia vagy jénai tálba tegyük a felkarikázott burgonyát és a brokkolit. Öntsük rá a tejfölös besamelmártást, a tálban egyenletesen folyassuk szét, majd szórjuk meg a reszelt sajttal és a vékonyra szeletelt lila hagymával.
Felkarikázott szárazkolbásszal, szeletelt főtt tojással dúsítható, de enélkül is ízletes.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő 20-25 perc.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.