Medvehagymás rakott krumpli besamel mártással

A rakott krumplit többféle módon el lehet készíteni: hagyományosan, túróval, tengeri herkentyűkkel, sajttal, na és medvehagymás besamellel is. A végeredmény krémes és zamatos egytálétel. A szokásos hozzávalók kerültek bele, egy kivétellel, tejföl helyett medvehagymás besamellel készült.

Hozzávalók

1,5 kg burgonya

1 szál házi füstölt kolbász

6 tojás

20 dkg reszelt sajt

bors

Besamel mártáshoz

1 evőkanál vaj

1 evőkanál liszt

4 dl tej

5 dkg medvehagyma

1 evőkanál reszelt parmezán

1 kk só

1 kk fehér bors

1/4 reszelt szerecsendió

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A burgonyát héjában főzzük meg sós vízben. A tojásokat főzzük keményre.

A főtt burgonyát és a tojásokat pucoljuk meg és karikázzuk fel.

A kolbászt szeleteljük fel.

A besamel mártáshoz egy evőkanál vajat olvasszunk fel egy kisebb lábasban, majd adjunk hozzá 1 púpos evőkanál lisztet.

Meleg tejjel apránként öntsük fel, majd habverővel keverjük csomómentesre.

A medvehagymát vágjuk apróra. A mártást sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a reszelt szerecsendiót, majd az apróra vágott medvehagymát. Forraljuk egy-két percig, végül öntsük hozzá a reszelt parmezánt.

Jénai tál alját béleljük ki a szeletelt burgonyával, majd rakosgassuk rá a felkarikázott tojást és kolbászt. Sózzuk-borsozzuk, majd ismételjük a rétegzést addig amíg tartanak a hozzávalók. A rétegelést burgonyával zárjuk.

Az egészre öntsük rá a besamel mártást, reszeljünk a tetejére sajtot.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 35 perc.

Apróra vágott medvehagymával megszórva tálaljuk.

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi | Csak mert szeretem >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =

hirdetés