Medvehagymás rakott krumpli besamel mártással
A rakott krumplit többféle módon el lehet készíteni: hagyományosan, túróval, tengeri herkentyűkkel, sajttal, na és medvehagymás besamellel is. A végeredmény krémes és zamatos egytálétel. A szokásos hozzávalók kerültek bele, egy kivétellel, tejföl helyett medvehagymás besamellel készült.
Hozzávalók
1,5 kg burgonya
1 szál házi füstölt kolbász
6 tojás
20 dkg reszelt sajt
só
bors
Besamel mártáshoz
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
4 dl tej
5 dkg medvehagyma
1 evőkanál reszelt parmezán
1 kk só
1 kk fehér bors
1/4 reszelt szerecsendió
Elkészítés
A burgonyát héjában főzzük meg sós vízben. A tojásokat főzzük keményre.
A főtt burgonyát és a tojásokat pucoljuk meg és karikázzuk fel.
A kolbászt szeleteljük fel.
A besamel mártáshoz egy evőkanál vajat olvasszunk fel egy kisebb lábasban, majd adjunk hozzá 1 púpos evőkanál lisztet.
Meleg tejjel apránként öntsük fel, majd habverővel keverjük csomómentesre.
A medvehagymát vágjuk apróra. A mártást sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a reszelt szerecsendiót, majd az apróra vágott medvehagymát. Forraljuk egy-két percig, végül öntsük hozzá a reszelt parmezánt.
Jénai tál alját béleljük ki a szeletelt burgonyával, majd rakosgassuk rá a felkarikázott tojást és kolbászt. Sózzuk-borsozzuk, majd ismételjük a rétegzést addig amíg tartanak a hozzávalók. A rétegelést burgonyával zárjuk.
Az egészre öntsük rá a besamel mártást, reszeljünk a tetejére sajtot.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 35 perc.
Apróra vágott medvehagymával megszórva tálaljuk.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi | Csak mert szeretem >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.