Tökmagos-sajtos pogácsa, ahogy szerkesztőnk készíti
Ennek a pogácsának mindig nagy sikere van, finom omlós, a kérge pedig kellemesen ropogós. Érdemes kipróbálni! Szerkesztőnk bevált receptje.
Hozzávalók 2 nagy tepsihez
60 dkg finomliszt
20 dkg felkockázott vaj
5 dkg felkockázott sertészsír
1 tojás
2,5 dl tejföl
5 dkg reszelt félkemény sajt
10 dkg sózott, pirított tökmag (Lidl-ben kapható)
0,5 dl tej
1 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
kenéshez: tojássárgája, reszelt sajt
Elkészítés
A tejet langyosítsuk meg, keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A tökmagot sodrófával hengereljük át, összetörve kerüljön a tésztába.
A tejes-élesztős rész kivételével az összes összetevőt tegyük konyhai robotgépbe, majd a végén adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is. A gép segítségével dolgozzuk egyneművé a tésztát, majd borítsuk enyhén lisztezett felületre és kézzel is gyúrjuk össze. Pihentessük 1 órán át letakarva szobahőmérsékleten.
A pogácsa két részletben is kisüthető, ha nem várunk vendégeket, az egyik adagot csomagoljuk frissen tartó fóliába és tegyük a hűtőbe felhasználásig (legfeljebb két-három napig tárolható így állagromlás nélkül).
Nyújtsuk ki a tésztát kb. egy centi vastagra, majd hajtsuk négybe (ld. fotó), és megint nyújtsuk ki kb. 2 centi vastagra. A hajtogatást és a nyújtást még egyszer ismételjük meg.
A tésztát éles késsel vagdossuk be, majd szaggassuk ki.
Sorakoztassuk a tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojásfehérjével vagy sárgájával, szórjuk meg reszelt sajttal és/vagy egész tökmaggal, majd 200 fokon előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig, 180-as hőfokon, légkeverőn aranybarnára.
A hajtogatott tepertős pogácsa receptjét is ajánljuk, B. Csánk Györgyi receptje itt található >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.