Régimódi omlós sajtos-túrós pogácsa. Szerintünk verhetetlen

Ennek a pogácsának mindig nagy sikere van, nem véletlenül. Sokféle receptet kipróbáltunk már, de ennek a változatnak a tésztája hihetetlenül finom, puha omlós, a kérge pedig jó ropogós.

Hozzávalók

kb. 40 dkg liszt

25 g friss élesztő

1 egész tojás + egy fehérje

12,5 dkg túró

10 dkg vaj

1 tk só

1 kis poharas tejföl (házi tejföllel készítettük) 

10 dkg trappista sajt reszelve

kenéshez tojássárgája

Elkészítés

Elkészítés előtt 1-2 órával vegyük ki a hűtőből a túrót, a vajat, a tejfölt, hogy ne legyen túl hideg.

A szobahőmérsékletű tejfölbe keverjük bele az élesztőt. (Nem szükséges felfuttatni, ezért nem kell hozzá tej.)

Egy nagyobb munkafelületre halmozzuk a lisztet, a közepébe vájjunk egy mélyedést. A mélyedésbe üssük az egész tojást és a másik, szétválasztott tojásnak a fehérje részét, adjuk hozzá az élesztős tejfölt, a szétmorzsolt túrót, a felkockázott, lágy vajat. Az időt nem sajnálva, alaposan, legalább 5 percig gyúrjuk, majd enyhén lisztezett keverőtálban hagyjuk pihenni a tésztát fél óráig. 

Pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2 centi vastagra. A tésztát ezután hajtsuk négybe, majd megint nyújtsuk ki kb. 2 centi vastagra. A folyamatot még egyszer ismételjük meg azzal a különbséggel, hogy az első hajtogatás előtt terítsük szét a tésztán a reszelt sajt kb. 3/4-ed részét.

A hajtogatás, nyújtás végeztével éles késsel vágjunk a tésztába kis négyzeteket legalább fél centi mélyen, majd kisebb pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.

Sorakoztassuk a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk pihenni 20-25 percig. Sütés előtt kenjük meg tojássárgájával, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 25 perc.

A tészta hűtőben tárolható felhasználásig, így több részletben is kisüthető. (Mi a felét használtuk fel, kb. 25 darab kisebb pogácsa lett belőle.)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × négy =

hirdetés