Régimódi omlós sajtos-túrós pogácsa. Szerintünk verhetetlen
Ennek a pogácsának mindig nagy sikere van, nem véletlenül. Sokféle receptet kipróbáltunk már, de ennek a változatnak a tésztája hihetetlenül finom, puha omlós, a kérge pedig jó ropogós.
Hozzávalók
kb. 40 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 egész tojás + egy fehérje
12,5 dkg túró
10 dkg vaj
1 tk só
1 kis poharas tejföl (házi tejföllel készítettük)
10 dkg trappista sajt reszelve
kenéshez tojássárgája
Elkészítés
Elkészítés előtt 1-2 órával vegyük ki a hűtőből a túrót, a vajat, a tejfölt, hogy ne legyen túl hideg.
A szobahőmérsékletű tejfölbe keverjük bele az élesztőt. (Nem szükséges felfuttatni, ezért nem kell hozzá tej.)
Egy nagyobb munkafelületre halmozzuk a lisztet, a közepébe vájjunk egy mélyedést. A mélyedésbe üssük az egész tojást és a másik, szétválasztott tojásnak a fehérje részét, adjuk hozzá az élesztős tejfölt, a szétmorzsolt túrót, a felkockázott, lágy vajat. Az időt nem sajnálva, alaposan, legalább 5 percig gyúrjuk, majd enyhén lisztezett keverőtálban hagyjuk pihenni a tésztát fél óráig.
Pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2 centi vastagra. A tésztát ezután hajtsuk négybe, majd megint nyújtsuk ki kb. 2 centi vastagra. A folyamatot még egyszer ismételjük meg azzal a különbséggel, hogy az első hajtogatás előtt terítsük szét a tésztán a reszelt sajt kb. 3/4-ed részét.
A hajtogatás, nyújtás végeztével éles késsel vágjunk a tésztába kis négyzeteket legalább fél centi mélyen, majd kisebb pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Sorakoztassuk a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk pihenni 20-25 percig. Sütés előtt kenjük meg tojássárgájával, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 25 perc.
A tészta hűtőben tárolható felhasználásig, így több részletben is kisüthető. (Mi a felét használtuk fel, kb. 25 darab kisebb pogácsa lett belőle.)
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.