Spenótos zsemlegombóc tejszínes gombamártással
Sültek mellé kínálhatjuk köretként, de önmagában is ízletes. A gombócokat érdemes gőzöléssel készíteni, de forró vízben is kifőzhetők.
Hozzávalók 4 személyre
Zsemlegombóchoz
4 zsemle vagy kifli (vizes)
300 g zsenge parajpüré (kiolvasztva, alaposan kinyomkodva)
2,5 dl tej
kb. 2 dkg vaj
1 nagy tojás
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 ek zsemlemorzsa
só, bors
olívaolaj
Mártáshoz
25 dkg gomba
2 dl főzőtejszín
1 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
só, bors
zöldfűszerek: petrezselyem, kakukkfű
díszítéshez: apróra vágott snidling, koktékparadicsom, friss bazsalikom
Elkészítés
A szikkadt zsemlét/kiflit kockázd fel, tedd tepsibe és a sütőben pirítsd aranybarnára.
Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés vajon dinszteld, majd add hozzá a kiengedett, alaposan kinyomkodott spenótot.
A pirított zsemle- vagy kiflikockákat áztasd pár percig tejben, miután jól megszívta magát tejjel, alaposan nyomkodd ki, s így add a spenótos keverékhez. Keverd hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, a borsot. Az egészet dolgozd alaposan össze kézzel – minél egyneműbb a massza, annál szebb zsemlegombócokat kapsz. Akkor jó, ha közepes keménységű, jól formázható. (Ha túl lágy, keverj hozzá zsemlemorzsát! Ha túl kemény, tejjel, tejszínnel lazítható.)
Forró vízben is kifőzhető, de érdemesebb gőzöléssel készíteni. Ha nincs gőzölős edényed, egy nagyobb fazékba tölts vizet (az edény kb. kétharmadáig), majd helyezz a lábasra egy hőálló edényt – olajjal vékonyan megkent jénait vagy lábast. Fontos, hogy az edény, ne érjen bele a vízbe! Sorakoztad bele a gombócokat. Fedd le, és tartsd 15 percig forró gőzben a gombócokat.
***
A gombamártáshoz: a megtisztított gombát szeletelt fel, majd zúzott fokhagymával pirítsd meg kevés vajon, sózd, borsozd, add hozzá a fűszereket és öntsd fel a tejszínnel. Forrald, majd botmixerrel pürésítsd.
A fotón látható módon tálald.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.