A harcsa az év hala. Szálkamentes, ízletes húsa változatosan elkészíthető. Két különleges recept
A Magyar Haltani Társaság honlapján 2016. októberében indított közönségszavazás eredményeként a harcsa az év hala 2017-ben. Több mint ötezren szavaztak a társaság által meghatározott három őshonos halfajtára; a harcsa a szavazatok csaknem felével (48 százalékkal) nyerte meg a versenyt. A paduc 37 százalékkal a második, a halványfoltú küllő a szavazatok 16 százalékával a harmadik lett.
Mióta a vizák eltűntek a vizekből, Magyarország legnagyobb hala a harcsa, amely szálkamentes, ízletes húsa miatt az ország egyik legkedveltebb étkezési hala is.
Európai harcsa (Silurus glanis) a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában Poroszlón 2017. január 2-án. MTI Fotó: Komka Péter
A harcsa hosszú életű, és folyamatosan növekszik. Bár másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak, napjainkban már a 100 kilogramm fölötti példány is ritkaság – olvasható a haltani társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.
(relatíve) ronda, és/de nagyon finom. Érdemes frissen, egészben beszerezni
A harcsából nálunk többnyire tejfölös harcsapaprikás készül, amit túrós csuszával kínálnak; a harcsa szálkamentes húsa halászléhez is felhasználható, és panírozva, rántva is nagyon finom; nem kell tartani a vastag szeletektől (panírozás előtt sózzuk), forró olajban hamar átsülnek. Általában a gyerekek is szeretik, és nem kell aggódnunk a szálka miatt.
Receptek harcsához
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.