A harcsa az év hala. Szálkamentes, ízletes húsa változatosan elkészíthető. Két különleges recept

A Magyar Haltani Társaság honlapján 2016. októberében indított közönségszavazás eredményeként a harcsa az év hala 2017-ben. Több mint ötezren szavaztak a társaság által meghatározott három őshonos halfajtára; a harcsa a szavazatok csaknem felével (48 százalékkal) nyerte meg a versenyt. A paduc 37 százalékkal a második, a halványfoltú küllő a szavazatok 16 százalékával a harmadik lett.

Mióta a vizák eltűntek a vizekből, Magyarország legnagyobb hala a harcsa, amely szálkamentes, ízletes húsa miatt az ország egyik legkedveltebb étkezési hala is.

Poroszló, 2017. január 2. Harcsa (Silurus glanis) a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában Poroszlón 2017. január 2-án. A Magyar Haltani Társaság közönségszavazásán a harcsa nyerte az év hala címet. MTI Fotó: Komka Péter

Európai harcsa (Silurus glanis) a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában Poroszlón 2017. január 2-án. MTI Fotó: Komka Péter

A harcsa hosszú életű, és folyamatosan növekszik. Bár másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak, napjainkban már a 100 kilogramm fölötti példány is ritkaság – olvasható a haltani társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.

harcsa

(relatíve) ronda, és/de nagyon finom. Érdemes frissen, egészben beszerezni

A harcsából nálunk többnyire tejfölös harcsapaprikás készül, amit túrós csuszával kínálnak; a harcsa szálkamentes húsa halászléhez is felhasználható, és panírozva, rántva is nagyon finom; nem kell tartani a vastag szeletektől (panírozás előtt sózzuk), forró olajban hamar átsülnek. Általában a gyerekek is szeretik, és nem kell aggódnunk a szálka miatt.

Receptek harcsához

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 10 =

hirdetés