Harcsa édesköményszószban, spenótgombóccal
Bezselics Ildikó első szakácskönyvéből – Receptek a Két cica konyhájából – ismertetünk egy receptet az Atheneum Kiadó a szerző hozzájárulásával. A pavlova torta receptjét korábban közreadtuk, ezúttal egy különleges ünnepi főételt mutatunk be a kötetből.
Harcsa édesköményszószban, spenótgombóccal
Halszeletek vajban sütve
Hozzávalók 4 adaghoz
8 szelet tiszai harcsafilé (adagonként 2 szelet, kb. 15 mm vastagok)
25 g vaj
só
bors
Elkészítés
Az előkészített halszeleteket besózzuk, és az olvasztott vajban mindkét oldalukon átsütjük.
Édesköménymártás
Hozzávalók
1 édesköménygumó (a zöldjét tegyük el a díszítéshez)
25 g vaj
200 ml száraz fehérbor
100 ml tejszín
só
bors
Elkészítés
Az apróra vágott édesköményt a felolvasztott vajban enyhén megsózva üvegesre pároljuk, majd a fehérborral felöntve puhára főzzük.
Ha elkészült, simára turmixoljuk, majd a tejszínt hozzáadva összemelegítjük.
Az édeskömény zöldjét apróra vágjuk, és a tányérra tálalt ételt megszórjuk vele.
Spenótgombóc
Hozzávalók
1 kg friss spenót (mélyhűtöttből 450 g)
4 gerezd fokhagyma
8 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
só
bors
4 evőkanál olaj
víz a főzéshez
Elkészítés
A megmosott, szárától megtisztított spenótot olajon puhára pároljuk, az összezúzott fokhagymával együtt.
Sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk egy kicsit hűlni (ha szükséges, lecsöpögtetjük).
Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tojást, összegyúrjuk, majd 5 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle.
Egy fazékban vizet forralunk, és a spenótgombócokat addig főzzük, míg azok feljönnek a víz színére.
Szűrőbe szedjük, és azonnal tálaljuk.
Forrás: Receptek a Két cica konyhájából
Blogajánló: Két cica konyhája
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.