Mákkal megszórt foszlós vajas buci
Könnyű, légies, foszlós, sós, buci mákkal megszórva – szendvicshez is kiváló.
Hozzávalók
300 g tönkölyliszt (finom kiőrlésű)
250 g rétesliszt
250 g langyos tej
25 g friss élesztő
1 tk méz
1 egész tojás
1 tojássárgája
1 1/2 tk só
100 g olvasztott vaj
Tetejére
1 db tojás fehérje
egész mák
Elkészítés
A kétféle lisztet szitáljuk egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a sót, keverjük össze, a közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést. Öntsük bele a langyos tejet, morzsoljuk hozzá az élesztőt.
Adjuk hozzá a mézet, kevés lisztet, s fakanállal keverjük össze. Hagyjuk felhabosodni az élesztőt (5-10 perc).
Adjuk hozzá a tojást, a sárgáját, keverjük össze, s dolgozzuk össze a tésztát.
Ha a tészta dagasztás közben elválik az edény falától, több részletben, 2-3 kanálnyi mennyiségben adagoljuk hozzá az olvadt – nem meleg – vajat.
Borítsuk a tésztát enyhén lisztezett felületre, dolgozzuk át, hajtogassuk, és formáljuk cipóvá.
Borítsuk rá a tálat és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten kb. 1,5 óráig.
Kisebb tepsiben, vagy 22-24 centi átmérőjű, vajjal kikent, enyhén lisztezett sütőformában süssük.
A megkelt tésztát vágjuk 8 cikkelyre és kézzel formáljunk zsemleméretű kis cipókat.
Tegyük a sütőformába úgy, hogy legyen elég helyük dagadni. Kenjük meg tojásfehérjével és szórjuk meg mákkal. Hagyjuk kelni sütés előtt 30-35 percig.
190 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig. Ha megsültek, a kikapcsolt sütőben hagyjuk a bucikat 10 percig.
A sütőformában hagyjuk kihűlni.
Recept, fotók: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.