Mákkal megszórt foszlós vajas buci

Könnyű, légies, foszlós, sós, buci mákkal megszórva – szendvicshez is kiváló.

Hozzávalók

300 g tönkölyliszt (finom kiőrlésű)

250 g rétesliszt

250 g langyos tej

25 g friss élesztő

1 tk méz

1 egész tojás

1 tojássárgája

1 1/2 tk só

100 g olvasztott vaj

Tetejére

1 db tojás fehérje

egész mák

Elkészítés

makos_buci2A kétféle lisztet szitáljuk egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a sót, keverjük össze, a közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést. Öntsük bele a langyos tejet, morzsoljuk hozzá az élesztőt.

Adjuk hozzá a mézet, kevés lisztet, s fakanállal keverjük össze. Hagyjuk felhabosodni az élesztőt (5-10 perc).

Adjuk hozzá a tojást, a sárgáját, keverjük össze, s dolgozzuk össze a tésztát.

Ha a tészta dagasztás közben elválik az edény falától, több részletben, 2-3 kanálnyi mennyiségben adagoljuk hozzá az olvadt – nem meleg – vajat.

Borítsuk a tésztát enyhén lisztezett felületre, dolgozzuk át, hajtogassuk, és formáljuk cipóvá.

Borítsuk rá a tálat és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten kb. 1,5 óráig.

Kisebb tepsiben, vagy 22-24 centi átmérőjű, vajjal kikent, enyhén lisztezett sütőformában süssük.

A megkelt tésztát vágjuk 8 cikkelyre és kézzel formáljunk zsemleméretű kis cipókat.

Tegyük a sütőformába úgy, hogy legyen elég helyük dagadni. Kenjük meg tojásfehérjével és szórjuk meg mákkal. Hagyjuk kelni sütés előtt 30-35 percig.

190 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig. Ha megsültek, a kikapcsolt sütőben hagyjuk a bucikat 10 percig.

A sütőformában hagyjuk kihűlni.

Recept, fotók: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Tejes kifli házilag

Tejes kifli házilag

Süssünk gyökérkenyeret! Nem kell dagasztani!

Süssünk gyökérkenyeret! Nem kell dagasztani!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + 12 =

hirdetés