Zöldséges-tojásos kínai sült rizs
A kínai sült rizs – 炒飯 – gyorsan elkészíthető laktató és finom egytálétel. Sokféleképpen variálható, maradék rizst is felhasználhatunk hozzá. A legjobb wokban elkészíteni, ha nincs wok, nagyobb serpenyőt használjunk. Hús nélkül is elkészíthető köretnek, vagy húsmentes egytálételnek.
Hozzávalók
30 dkg kész rizs
1-2 sárgarépa
1 póréhagyma (vagy 2 közepes vöröshagyma)
10 dkg zöldborsó (mirelit vagy friss)
2 tojás
30 dkg csirkemell
olívaolaj
szójaszósz, szezámolaj
só, bors, szárított chili (utóbbi elhagyható)
Elkészítés
A megtisztított sárgarépát vágd fel apró kockákra, a hagymát szeleteld fel. A húst kockázd fel apróra.
Melegítsd fel a wokot vagy a serpenyőt, 2-3 evőkanál olajon kb. 5 percig pirítsd a felkockázott csirkehúst, sóval, borssal ízesítsd. A húst szedd ki egy tányérba, tedd félre.
Serpenyőben, olajon süsd meg az enyhén sózott, felvert tojásokat, majd vágd vékony csíkokra. Ha kész, ezt is tedd félre.
A zöldségeket együtt kezd el pirítani. Ha mirelit zöldborsót használsz, a végén add hozzá. Sózd ízlés szerint a répát és a hagymát, 8-10 percig időnként megkeverve süsd, majd add hozzá a a kész rizst. Keverd össze, fűszerezd ízlés szerint borssal, csilivel, 1-2 ek szójaszósszal. A mirelit zöldborsót ezután keverd hozzá, pár percig pirítsd, majd keverd hozzá a csirkehúst és a tojást is.
A fűszerezéssel érdemes kísérletezni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.