Diós tésztasaláta
Az egészséges táplálkozás nem nélkülözheti az olajos magvakat, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, továbbá gazdag vitamin- és ásványianyag-forrásnak számítanak. Rendszeres fogyasztásuk jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, és gyulladáscsökkentő hatásuk sem elhanyagolható.
Frank Júlia Magos receptek c. szakácskönyvében több mint 100 recept található, s ezek mindegyike tartalmaz valamilyen olajos magot. Érdemes kipróbálni valamennyit – mi, apróbb módosításokkal a diós tésztasalátát készítettük el. Önmagában is kiadós és finom, hús mellé köret gyanánt is fogyasztható, a jégsalátát nyers kínai kellel helyettesíthetjük. A receptet a Kiadó engedélyével közöljük.
Hozzávalók kb. 4 személyre
fél fej jégsaláta
2 dl natúr joghurt
maréknyi durvára vágott dió (a recept 10 dekát ír)
10 dkg szarvacskatészta (mi csavart csőtésztával készítettük)
3 ek extra szűz olívaolaj (vagy egyéb hidegen sajtolt salátaolaj)
1 mk tökmagolajat is tehetünk bele
1 kis fej vöröshagyma
1 citrom leve
1 evőkanál mustár
1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors (kevés citromborsot is használtunk)
só
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
A jégsalátát leveleire szedjük, megmossuk, szárazra töröljük vagy salátacentrifugában megszárítjuk. Kis kockákra vágjuk, befedjük és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk (fagyasztóba is tehető rövid időre).
A tésztát sós, forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük és félretesszük.
Egy nagyobb salátástálba öntjük a joghurtot, a citromlevet, a mustárt és az olajat. Addig keverjük, amíg sima, egynemű öntet nem lesz belőle.
Ezután belekeverjük a fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymát, és őrölt fehér borssal, citromborssal és sóval ízesítjük.
Hozzáadjuk a diót, végül a még meleg tésztát is beleforgatjuk a mártásba.
A tálat lefedjük és hűtőben néhány órán keresztül érleljük.
Közvetlenül a tálalás előtt a tésztába forgatjuk a jégsalátát.
Könyvajánló
Frank Júlia: Magos receptek
Variációk egészséges olajos magvakra
Az egészséges táplálkozás nem nélkülözheti az olajos magvakat, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, továbbá gazdag vitamin- és ásványianyag-forrásnak számítanak. Rendszeres fogyasztásuk jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, és gyulladáscsökkentő hatásuk sem elhanyagolható.
Az olajos magok nem csak nassolnivalók! Sokféle étel készíthető olajos magvakkal, a levesektől kezdve egészen a különféle desszertekig. A diós-mákos süteményeket mindenki ismeri, azonban „magos” leveseket, hús- és zöldségételeket, tésztákat már nem biztos. A kötetben szereplő több mint 100 recept mindegyike tartalmaz valamilyen olajos magot, érdemes kipróbálni valamennyit!
Frank Júlia több tucat szakácskönyv szerzője, a magyar gasztronómiai irodalom kiemelkedő képviselője.
Terjedelem: 88 oldal
Méret: 164 x 178 mm
Kötés: keménytáblás
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.