Finn gyömbéres almatorta
Almatorta, ahogy a finnek készítik. Ezzel a recepttel folytatjuk a nemzetek almatortáit bemutató sorozatot: a spanyol, francia, svéd, olasz almatorta leírását az összeállítás végén találjátok.
Hozzávalók 23 centi átmérőjű tortaformához
Tésztához
3 tojás
10 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 kk sütőpor
Töltelékhez
1 kg alma meghámozva, szeletelve
5 dkg cukor
5-6 centi hámozott, kis kockára vágott gyömbér
4 tojásfehérje
4 ek porcukor
Elkészítés
Az almaszeleteket a cukorral és a gyömbérrel ízesített vízben főzd puhára. A saját levében hagyd kihűlni.
Verd habossá az egész tojást a porcukorral, majd keverd hozzá a sütőporral elegyített lisztet. Óvatosan fakanállal keverd, hogy a tészta ne törjön nagyon össze.
A tortaformát béleld ki sütőpapírral és a kinyújtott tésztát óvatosan emeld bele úgy, hogy a tortaforma peremére is kerüljön belőle.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd kb. 10 percig. Hagyd kihűlni.
A lecsepegtetett almaszeleteket egyenletesen oszd el a tésztán (gyömbér ne kerüljön bele).
A négy tojásfehérjéből és a porcukorból verj kemény tojáshabot, s ezzel takard be az almaszeleteket. A tojáshab egyben, spatulával elsimítva vagy habnyomó segítségével kis halmokban is felkerülhet a tortára.
Mérsékelt – 150-160-as – hőfokon süsd, míg a tojáshab nem kap egy kis színt.
Tipp: merőkanálnyi almaszeletet villával vagy botmixerrel pürésíthetsz, a tésztára simíthatod, s erre fektetheted az almaszeleteket (ha így készítenéd, 2 almával többet főzz meg).
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.