Finn gyömbéres almatorta

Almatorta, ahogy a finnek készítik. Ezzel a recepttel folytatjuk a nemzetek almatortáit bemutató sorozatot: a spanyol, francia, svéd, olasz almatorta leírását az összeállítás végén találjátok.

Hozzávalók 23 centi átmérőjű tortaformához

Tésztához

3 tojás

10 dkg porcukor

20 dkg liszt

1 kk sütőpor

Töltelékhez

1 kg alma meghámozva, szeletelve

5 dkg cukor

5-6 centi hámozott, kis kockára vágott gyömbér 

4 tojásfehérje

4 ek porcukor

Elkészítés

Az almaszeleteket a cukorral és a gyömbérrel ízesített vízben főzd puhára. A saját levében hagyd kihűlni.

Verd habossá az egész tojást a porcukorral, majd keverd hozzá a sütőporral elegyített lisztet. Óvatosan fakanállal keverd, hogy a tészta ne törjön nagyon össze.

A tortaformát béleld ki sütőpapírral és a kinyújtott tésztát óvatosan emeld bele úgy, hogy a tortaforma peremére is kerüljön belőle.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd kb. 10 percig. Hagyd kihűlni.

A lecsepegtetett almaszeleteket egyenletesen oszd el a tésztán (gyömbér ne kerüljön bele).

A négy tojásfehérjéből és a porcukorból verj kemény tojáshabot, s ezzel takard be az almaszeleteket. A tojáshab egyben, spatulával elsimítva vagy habnyomó segítségével kis halmokban is felkerülhet a tortára. 

Mérsékelt – 150-160-as – hőfokon süsd, míg a tojáshab nem kap egy kis színt.

Tipp: merőkanálnyi almaszeletet villával vagy botmixerrel pürésíthetsz, a tésztára simíthatod, s erre fektetheted az almaszeleteket (ha így készítenéd, 2 almával többet főzz meg).

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 12 =

hirdetés