Így készül a zöld quiche, a francia pite
A quiche (ejtsd: kis) a francia konyha egyik hagyományos étele, francia pizzának is nevezik. Omlós tésztaágyon gazdag feltéttel, általában tejszínes tojással összesütött lepény. Melegen, hidegen is fogyasztható, sokféle feltéttel készíthető, tetszés szerint ízesíthető, akár a pizza. Tehetünk bele paprikát, paradicsomot, póréhagymát, cukkinit, spenótot, gombát – hússal és húsmentes változatban is finom. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, tejföl. Maradék alapanyagokból is elkészíthető. Hajnalka receptje.
Hozzávalók kb. 8 szelethez
200 g teljes kiőrlésű búzából készült liszt
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
3 tojás
1 evőkanál olaj
szükség esetén hideg víz
1 kis cukkini
fél póréhagyma
1 közepes burgonya
1 csokor (kb. 10 levél) medvehagyma (idényben)
petrezselyemzöld
200 g tejföl
250 g túró
50 g juhtúró
csipet só
reszelt szerecsendió
Cayenne-i bors
150 g trappista sajt
sütőmargarin
Elkészítés
A lisztet, a sót, a borsot, 1 egész tojást, 2 tojás sárgáját és az olajat tésztává gyúrom. Ha túl száraz, adok hozzá pár csepp vizet. Alufóliába csomagolom, és 30 percig pihentetem.
Közben egy nagyobb tálba reszelem a cukkinit és a burgonyát, apróra vágom a petrezselyemzöldet, a póré- és a medvehagymát. Sóval, borssal, szerecsendióval, Cayenne-i borssal fűszerezem, hozzákeverem a kétféle túrót és a tejfölt.
Kivajazok egy 28 cm átmérőjű sütőformát. A tésztát vékonyra nyújtom, és kibélelem vele a formát (a peremén is legyen tészta). Beleöntöm a zöldséges-túrós masszát. A tetején eloszlatom a reszelt trappista sajtot és a vajkockákat.
Hideg sütőbe helyezem, majd 200 fokon (légkeveréses sütő esetén 180 fok) kb. 45 perc alatt megsütöm.
Fejes salátával, vagy fűszeres, fokhagymás-tejfölös öntettel tálalom.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.