Így készül a zöld quiche, a francia pite

hirdetés

hirdetés

A quiche (ejtsd: kis) a francia konyha egyik hagyományos étele, francia pizzának is nevezik. Omlós tésztaágyon gazdag feltéttel, általában tejszínes tojással összesütött lepény. Melegen, hidegen is fogyasztható, sokféle feltéttel készíthető, tetszés szerint ízesíthető, akár a pizza. Tehetünk bele paprikát, paradicsomot, póréhagymát, cukkinit, spenótot, gombát – hússal és húsmentes változatban is finom. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, tejföl. Maradék alapanyagokból is elkészíthető. Hajnalka receptje.

Hozzávalók kb. 8 szelethez

200 g teljes kiőrlésű búzából készült liszt

só, frissen őrölt bors ízlés szerint

3 tojás

1 evőkanál olaj

szükség esetén hideg víz

1 kis cukkini

fél póréhagyma

1 közepes burgonya

1 csokor (kb. 10 levél) medvehagyma (idényben)

petrezselyemzöld

200 g tejföl

250 g túró

50 g juhtúró

csipet só

reszelt szerecsendió

Cayenne-­i bors

150 g trappista sajt

sütőmargarin

Ha vége a medvehagymaszezonnak,
apróra vágott snidlinget vagy újhagyma zöldjét is használhatunk a recepthez

Elkészítés

A lisztet, a sót, a borsot, 1 egész tojást, 2 tojás sárgáját és az olajat tésztává gyúrom. Ha túl száraz, adok hozzá pár csepp vizet. Alufóliába csomagolom, és 30 percig pihentetem.

Közben egy nagyobb tálba reszelem a cukkinit és a burgonyát, apróra vágom a petrezselyemzöldet, a póré­- és a medvehagymát. Sóval, borssal, szerecsendióval, Cayenne-­i borssal fűszerezem, hozzákeverem a kétféle túrót és a tejfölt.

Kivajazok egy 28 cm átmérőjű sütőformát. A tésztát vékonyra nyújtom, és kibélelem vele a formát (a peremén is legyen tészta). Beleöntöm a zöldséges-­túrós masszát. A tetején eloszlatom a reszelt trappista sajtot és a vajkockákat.

Hideg sütőbe helyezem, majd 200 fokon (légkeveréses sütő esetén 180 fok) kb. 45 perc alatt megsütöm.

Fejes salátával, vagy fűszeres, ­fokhagymás-­tejfölös öntettel tálalom.

 

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás