Egészségünkre válik: csicseriborsókrém alaprecept. A kész kence változatosan ízesíthető
A csicseriborsókrémet (hummuszt) változatosan lehet ízesíteni, az alaprecept egyszerű, ezt érdemes nagyobb adagban készíteni, majd a kész változatból különféle ízesítésű hummuszt keverhetünk. Tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő ízletes kence.
Hozzávalók
20 dkg csicseriborsó
3-4 zúzott fokhagyma
2 ek tahini paszta (szezámpaszta)
fél tk só
1 citrom kifacsart leve
extra szűz olívaolaj
1 mk sumac (szumák) – a keleti konyhák gyakori fűszere, saláták, húsok fűszerezésére használják. Friss, citromra emlékeztető ízt ad az ételeknek, hummusz ízesítésére is tökéletes (keleti élelmiszerüzletekben, webáruházakban beszerezhető)
a csicseriborsó főzővize, forrón (ha a krém túl sűrű lenne)
Elkészítés
A csicseriborsót áztasd be éjszakára.
Az áztatott csicseriborsót sós vízben főzd puhára.
Szűrd le, a főzővizet ne öntsd ki, mert a krém lazításához szükséged lehet rá.
Tedd egy keverőtálba a csicseriborsót, a zúzott fokhagymát, a szezámpasztát, sózd és adj hozzá kevés forró főzővizet, majd turmixold egyneművé.
Annyi vizet adj hozzá, hogy közepesen lágy krémet kapj.
Ezután keverd hozzá az olívaolajat, a citromot és a sumacot.
A kész hummusz ízesíthető:
Wasabival
Angol mustárral / más mustárral
Maréknyi apróra vágott bazsalikomlevéllel / petrezselyemmel / korianderrel
Apróra vágott, pirított hagymával
Pirított fenyőmaggal vagy szeletelt mandulával stb.
Chili pehellyel
Curry-vel, kurkumával
Mivel az íze semleges, az ízesítésével bátran lehet kísérletezni!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.