Matcha tea, matcha latte. Immunerősítő, ízletes ital őrölt japán zöld teából
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.
A matcha egy különleges őrölt zöld tea por. Japánból származik. A tealeveleket árnyékban nevelik a betakarítás előtt, ami növeli a klorofill tartalmukat, és mélyebb zöld színt ad nekik. A leveleket ezután leszedik, gőzölik, szárítják, és finom porrá őrlik.
Íze gazdag és földes, enyhén édeskés, egyedi karakterrel. Az első kóstolásra sokaknak különös lehet, de az ízvilágához hamar hozzá lehet szokni.
Mire Jó a Matcha Tea?
A matcha tele van antioxidánsokkal, különösen EGCG-vel (epigallokatekin-gallát), amely hozzájárulhat a sejtek védelméhez.
Koffeint tartalmaz, amely hosszan tartó energiát biztosít, de a teanin jelenléte miatt a hatás egyenletesebb, mint a kávé esetében, és nyugtató hatással is bír.
A matchában található teanin (aminosav) elősegítheti a relaxációt és a stressz csökkentését.
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert.
Egyes kutatások szerint a matcha fokozhatja az anyagcserét, ezáltal segíthet a zsírégetésben.
Minőségi matcha tea port érdemes beszerezni, lehetőleg ceremoniális minőségűt. Az ún. kulináris minőségű matcha porok jellemzően ételek és desszertek készítéséhez használatosak.
Széles, mély tálka, amiben könnyen habosra keverhető a tea. Helyettesíthetjük hagyományos tálkával, ha nincs speciális chawan teáscsészénk.
A bambuszból készült kézi habverő segítségével lehet simára és habosra keverni a teát. Ha nincs ilyen kéznél, kézi tejhabosító is használható, de az eredmény kevésbé lesz autentikus.
A neve chashaku, ami hagyományosan szintén bambuszból készült kiskanál. Ezzel lehet kimérni a megfelelő mennyiségű teaport. Helyettesíthető teáskanállal is.
A matcha port felhasználás előtt ajánlott átszitálni, hogy elkerüljük a csomósodást.
A hőfoknak fontos szerepe van. Forrásban lévő vizet ne használjunk, mert keserűvé teheti a teát. A víz minősége nagyban befolyásolja a tea ízét, érdemes erre is figyelni.
Egyszerű, de precizitást igénylő folyamat.
Két deci matcha teához 1-2 teáskanál matcha por szükséges.
Szitáljuk a matcha port a teáscsészébe.
Adjuk hozzá a víz kb. harmadát (60-70 ml), majd gyors mozdulatokkal keverjük össze a matcha keverővel. A keverés pedig ne körkörös legyen, hanem írjunk le a keverővel W vagy M betűket. Addig keverjük a teát, amíg habos nem lesz.
Ezután öntsük hozzá a maradék meleg vizet és keverjük alaposan össze.
Ízlés szerint édesíthetjük mézzel vagy cukorral, tehéntejet, növényi tejet, tejhabot is adhatunk hozzá, latté is készíthető belőle, ez esetben több tejet, kevesebb vizet használjunk. Növényi tejjel is ízesíthető, a zabtej vagy a szójatej a legjobb hozzá.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.