Így készül a churros, a spanyolok fánkja
A Churros (csurró) a spanyolok egyik kedvenc édessége, a cukorral bevont tésztarudacskákat forró csokoládéba mártogatják.
Tésztához
15 dkg liszt
3 dl víz
4 dkg (kb. 2 ek) kristálycukor
1 csapott mk só
10 dkg vaj (az autentikus változat étolajjal készül, 0,7-0,8 dl szükséges ehhez a mennyiséghez)
Cukros bevonathoz
10 dkg finom szemű kristálycukor 2 teáskanál őrölt fahéjjal keverve
Öntethez
1 dl tejszín
8 dkg étcsokoládé
Sütéshez: olaj
Elkészítés
Egy lábasban tegyük fel főni a vizet a cukorral, a sóval és az olajjal. Forraljuk fel. Ha forr, keverjük hozzá a lisztet. Addig keverjük (kikapcsolva a tűzhelyet), míg a tészta össze nem áll.
Égetett tésztához alkalmas csillagcsöves nyomózsákba adagoljuk a tésztát és forró olajba nyomkodjunk 8-10 centi hosszú tésztacsíkokat. (Ha nincs megfelelő nyomózsák, a tésztát lapítsuk ki és vágjunk belőle vékony, kb, 1,5 cm vastag, 8-10 centi hosszú csíkokat.)
A tésztát süssük aranybarnára.
Ha megsült, forgassuk a fahéjas cukorba.
Frissen tálaljuk.
Fotó: Flickr by Nico Kaiser
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.