A kalácsok királynője: babka diós töltelékkel
A babka – jeruzsálemi vagy lengyel kalács – nagyon finom és kifejezetten látványos, dekoratív édesség. A kalácsok királynőjének is nevezik. Számtalan változatban elkészíthető, a töltelékvariációknak köszönhetően. Dióval is nagyon jó!
Hozzávalók a tésztához
110 ml langyos tej
1 csomag intant élesztő
1 tk cukor
350 g liszt
2 tojás
40 g cukor
40 g vaj
½ tk só
Hozzávalók a töltelékhez
120 g dió
20 g vaj
Hozzávalók a mázhoz
1 ek méz
3 ek forró víz
Elkészítés
A langyos tejben egy teáskanál cukrot elkeverek, majd beleszórom az instant élesztőt és hagyom felfutni.
Ezalatt a tojásokat habverő segítségével a cukorral habosra keverem. Közben 40 gramm vajat megolvasztok.
Hozzáadom a lisztet és a felfuttatott élesztőt. Elkezdem dagasztani kb 3-4 percig. Ha összeállt a tészta hozzáadom a megolvasztott vajat, majd 10 percig dagasztom.
Mikor kész, kézzel kicsit átgyúrom, majd cipót formázok belőle, és lefedve 60 percig kelesztem, majd a tésztát két részre osztom, cipót formálok belőlük, és még 20 percig letakarva kelesztem.
A diót ezalatt apró darabosra töröm.
Kelesztés után a tésztát két részre osztom. Téglalap alakúra nyújtom, amilyen vékonyra csak lehet. A maradék 20 gramm vaj felével megkenem a felületét, majd megszórom a dió felével.
A hosszabb oldalától indítva szorosan feltekerem a tésztát, majd hosszában félbevágom.
A tészta belsejét felfelé fordítva feltekerem, mint egy kakaós csigát.
Ezután a másik felét is ugyanígy feltekerem majd a másik csiga tetejére helyezem.
Ugyanígy járok el a másik adag tésztával is. Kerek, kis méretű, kb. 20 cm átmérőjű formába teszem, majd még egy óráig kelesztem.
A sütőt előmelegítem 180 Celsius-fokra, majd 25 perc alatt készre sütöm.
Ha mindkét kalács kisült, egy evőkanál mézet leforrázok 3 evőkanál vízzel és lekenem vele a kalácsokat.
Ha kihűlt, szeletelem.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.