Karamellszirupos, fahéjas rácsos almás pite zabpehelylisztből
Klasszikus házi sütemény újragondolva, finom, omlós tésztával. Az almatöltelék is különlegessé teszi: a szeletelt almákat vajas karamellszirupban pároltuk és forgattuk át.
Hozzávalók közepes tortaformához
Tésztához
25 dkg zabpehelyliszt
10 dkg hideg, felkockázott vaj
3 ek tejföl
10 dkg porcukor
1 egész tojás + egy 1 tojásfehérje (a sárgáját kenéshez használtuk fel)
1 tasak vaníliás cukor (elhagyható)
fél tasak sütőpor
reszelt citromhéj (elhagyható)
Töltelékhez
5-6 alma (kétfélét használtunk)
10 dkg kristály- vagy nádcukor
kb. 3 dkg vaj
1 tk őrölt fahéj
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összeöntjük, majd egyneművé összegyúrjuk. Ruganyos, lágy tésztát kapunk. Nem szükséges pihentetni sütés előtt.
A tésztát elfelezzük, az egyik fele – ami a pite alapja lesz – lehet kicsit nagyobb. Ezt enyhén lisztezett felületen kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk és óvatos mozdulattal a tortaformába illesztjük úgy, hogy pereme legyen. A peremet kiegyenlítjük, hogy mindenhol egyforma magasságú legyen. A tészta kézzel könnyen formázható. Nem szükséges elősütni. Szórjuk meg kevés zsemlemorzsával.
Elkészítjük a tölteléket.
Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk cikkelyekre. Hasznos eszköz ehhez az almaszeletelő.
A kristály- vagy nádcukrot magas falú serpenyőben olvasszuk fel, ha felolvadt, keverjük hozzá a vajat, majd tegyük bele a szeletelt almákat és fedő alatt pároljuk 4-5 percig. A végén adjuk hozzá az őrölt fahéjat. Hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, a puha almaszeleteket sorakoztassuk a pitetésztára körkörösen, majd öntsük rá a karamellszószt.
Ezután a tészta másik felét nyújtsuk kb. fél centisre és vágnunk belőle derelyevágóval vagy éles késsel kb. egycentis csíkokat. A tésztacsíkokat sorakoztassuk az almákra rácsos elrendezésben. A tésztát kenjük meg villával előzetesen fellazított tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 25-30 percig.
Ha megsült, szórjuk meg fahéjas porcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.