Karamellszirupos, fahéjas rácsos almás pite zabpehelylisztből

Klasszikus házi sütemény újragondolva, finom, omlós tésztával. Az almatöltelék is különlegessé teszi: a szeletelt almákat vajas karamellszirupban pároltuk és forgattuk át.

Hozzávalók közepes tortaformához

Tésztához

25 dkg zabpehelyliszt

10 dkg hideg, felkockázott vaj

3 ek tejföl

10 dkg porcukor

1 egész tojás + egy 1 tojásfehérje (a sárgáját kenéshez használtuk fel)

1 tasak vaníliás cukor (elhagyható)

fél tasak sütőpor

reszelt citromhéj (elhagyható)

Töltelékhez

5-6 alma (kétfélét használtunk)

10 dkg kristály- vagy nádcukor

kb. 3 dkg vaj

1 tk őrölt fahéj

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összeöntjük, majd egyneművé összegyúrjuk. Ruganyos, lágy tésztát kapunk. Nem szükséges pihentetni sütés előtt. 

A tésztát elfelezzük, az egyik fele – ami a pite alapja lesz – lehet kicsit nagyobb. Ezt enyhén lisztezett felületen kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk és óvatos mozdulattal a tortaformába illesztjük úgy, hogy pereme legyen. A peremet kiegyenlítjük, hogy mindenhol egyforma magasságú legyen. A tészta kézzel könnyen formázható. Nem szükséges elősütni. Szórjuk meg kevés zsemlemorzsával.

Elkészítjük a tölteléket. 

Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk cikkelyekre. Hasznos eszköz ehhez az almaszeletelő.

A kristály- vagy nádcukrot magas falú serpenyőben olvasszuk fel, ha felolvadt, keverjük hozzá a vajat, majd tegyük bele a szeletelt almákat és fedő alatt pároljuk 4-5 percig. A végén adjuk hozzá az őrölt fahéjat. Hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, a puha almaszeleteket sorakoztassuk a pitetésztára körkörösen, majd öntsük rá a karamellszószt.

Ezután a tészta másik felét nyújtsuk kb. fél centisre és vágnunk belőle derelyevágóval vagy éles késsel kb. egycentis csíkokat. A tésztacsíkokat sorakoztassuk az almákra rácsos elrendezésben. A tésztát kenjük meg villával előzetesen fellazított tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 25-30 percig.

Ha megsült, szórjuk meg fahéjas porcukorral.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 4 =

hirdetés