Málnás kölestorta. Glutén- és laktózmentes recept

hirdetés

hirdetés

Kölestorta – hasonlít a rizskochhoz, de a köles más ízt kölcsönöz neki. Ízletes édesség, érdemes vele kísérletezni. Tehéntej helyett növényi tejből, cukor helyett alternatív édesítőszerekkel is elkészíthető, az alábbi receptet laktózérzékenyeknek állította össze Györgyi. Ahogy a rizskochot, úgy ezt a kölestortát is fogyaszthatják gluténérzékenyek. 

Hozzávalók

30 dkg köles

4 tojás

20 dkg nádcukor v. xilit

1 vaníliarúd

30-35 dkg friss málna

1 csipet só

1,5 dl víz

1 dl étolaj

6-7 dl kókusztej vagy tehéntej

porcukor a tetejére

Elkészítés

A kölest öblítsd át, majd öntsd fel kevés vízzel, adj hozzá 1 csipet sót és kezd el főzni. Amikor kezd elforrni a víz alóla, öntsd fel a kókusztejjel, a vanília kikapart magjait és a vaníliarúd héját is add hozzá. Édesítsd, s kezd el főzni. Ha forr, fedd le, a lángot állítsd takarékra. Így főzd kb. 10 percig, majd keverd össze és pótold a folyadékot. Kóstold meg – ha kell még hozzá cukor v. édesítő, ebben a fázisban célszerű hozzáadni.

Ha a köles kezd puhulni, kapcsold ki a tűzhelyet, s így hagyd fedő alatt párolódni még 10-15 percig. Érdemes közben néha megnézni, mennyire puha, illetve nincs-e nagyon kiszáradva – ha túl száraz, önts alá kevés tejet. Ha kellően puha, hagyd hűlni.

Az egész tojásokat verd habosra a maradék cukorral, minél keményebb a hab, annál jobb. A művelet eltart egy kis ideig – akkor jó a hab, ha a térfogata legalább a két és félszeresére nő. A habos tojáshoz öntsd az étolajat, s ezzel is verd még egy kicsit, majd keverd hozzá a már nem forró köleshez. Ezután forgasd bele a málna kétharmadát.

Öntsd a masszát egy olajjal vékonyan megkent 26 centis tortaformába vagy közepes tepsibe. A tetejét rakd tele a maradék málnával, majd tedd 165 fokon előmelegített légkeveréses sütőbe. Sütési idő kb. egy óra – kicsivel több is lehet, ajánlott tűpróbát végezni.

Az elkészült tortáról míg forró, távolítsd el óvatosan a tortaperemet, s hagyd langyosra hűlni. Hintsd meg porcukorral. Melegen is finom, de érdemes megvárni, míg kihűl, mert hidegen szépen szeletelhető.

Fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

Csokis-diós kölestorta

Spenótos köles-rizottó zsenge parajból

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás