Málnás kölestorta. Glutén- és laktózmentes recept
Kölestorta – hasonlít a rizskochhoz, de a köles más ízt kölcsönöz neki. Ízletes édesség, érdemes vele kísérletezni. Tehéntej helyett növényi tejből, cukor helyett alternatív édesítőszerekkel is elkészíthető, az alábbi receptet laktózérzékenyeknek állította össze Györgyi. Ahogy a rizskochot, úgy ezt a kölestortát is fogyaszthatják gluténérzékenyek.
Hozzávalók
30 dkg köles
4 tojás
20 dkg nádcukor v. xilit
1 vaníliarúd
30-35 dkg friss málna
1 csipet só
1,5 dl víz
1 dl étolaj
6-7 dl kókusztej vagy tehéntej
porcukor a tetejére
Elkészítés
A kölest öblítsd át, majd öntsd fel kevés vízzel, adj hozzá 1 csipet sót és kezd el főzni. Amikor kezd elforrni a víz alóla, öntsd fel a kókusztejjel, a vanília kikapart magjait és a vaníliarúd héját is add hozzá. Édesítsd, s kezd el főzni. Ha forr, fedd le, a lángot állítsd takarékra. Így főzd kb. 10 percig, majd keverd össze és pótold a folyadékot. Kóstold meg – ha kell még hozzá cukor v. édesítő, ebben a fázisban célszerű hozzáadni.
Ha a köles kezd puhulni, kapcsold ki a tűzhelyet, s így hagyd fedő alatt párolódni még 10-15 percig. Érdemes közben néha megnézni, mennyire puha, illetve nincs-e nagyon kiszáradva – ha túl száraz, önts alá kevés tejet. Ha kellően puha, hagyd hűlni.
Az egész tojásokat verd habosra a maradék cukorral, minél keményebb a hab, annál jobb. A művelet eltart egy kis ideig – akkor jó a hab, ha a térfogata legalább a két és félszeresére nő. A habos tojáshoz öntsd az étolajat, s ezzel is verd még egy kicsit, majd keverd hozzá a már nem forró köleshez. Ezután forgasd bele a málna kétharmadát.
Öntsd a masszát egy olajjal vékonyan megkent 26 centis tortaformába vagy közepes tepsibe. A tetejét rakd tele a maradék málnával, majd tedd 165 fokon előmelegített légkeveréses sütőbe. Sütési idő kb. egy óra – kicsivel több is lehet, ajánlott tűpróbát végezni.
Az elkészült tortáról míg forró, távolítsd el óvatosan a tortaperemet, s hagyd langyosra hűlni. Hintsd meg porcukorral. Melegen is finom, de érdemes megvárni, míg kihűl, mert hidegen szépen szeletelhető.
Fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.