Narancsdzsem hagyományos módon, dzsemfix nélkül

A narancsdzsem sokoldalúan felhasználható ínyencség, sütemények ízesítéséhez is kiváló, csokoládés, csokikrémes édességekhez illik a legjobban. Sokféle recept található az interneten, mi erre esküszünk.

Hozzávalók

4 közepes narancs (tömör, szép fényes héjú gyümölcsöt válasszunk)

1 citrom

25-30 dkg kristálycukor

1,5 dl víz

Elkészítés

A narancsokat alaposan mossuk meg, kefével sikáljuk át a héját. Negyedeljük. A cikkelyeket szeleteljük 3-4 milliméter vastagra. Facsarjuk rá egy citromnak a levét, keverjük össze, s hagyjuk kb. 1 óráig állni.

Ezután öntsünk rá 1,5 hideg vizet és az egészet hagyjuk állni 10-12 óráig – vagy egy éjszakán át.

Keverjük hozzá a cukrot. Forraljuk fel. Ha elérte a forráspontot legfeljebb közepes lángon – inkább takaréklángon – főzzük, míg be nem sűrűsödik. A főzési idő 3-4 óra – időnként kevergessük.

Ha hagyományosan készítjük, azaz adalékok nélkül kizárólag főzéssel érjük el a dzsem állagot, órákig kell főzni. A főzésidőt csökkenthetjük, ha cukor helyett dzsemfixet használunk (utóbbit nem mindenki szereti). A hagyományos eljárás előnye, hogy a hosszú főzésidő alatt a narancshéjból kioldódik a pektin – természetes sűrítőanyag – és a dzsem íze is élvezetesebb lesz.

Ha eléggé sűrű, tiszta üvegekbe adagoljuk és fejre állítva, dunsztban hagyjuk kihűlni.

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó recept

Nagymama konyhájából: csokis-narancsos piskótarolád

Nagymama konyhájából: csokis-narancsos piskótarolád

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =

hirdetés