Narancsdzsem hagyományos módon, dzsemfix nélkül
A narancsdzsem sokoldalúan felhasználható ínyencség, sütemények ízesítéséhez is kiváló, csokoládés, csokikrémes édességekhez illik a legjobban. Sokféle recept található az interneten, mi erre esküszünk.
Hozzávalók
4 közepes narancs (tömör, szép fényes héjú gyümölcsöt válasszunk)
1 citrom
25-30 dkg kristálycukor
1,5 dl víz
Elkészítés
A narancsokat alaposan mossuk meg, kefével sikáljuk át a héját. Negyedeljük. A cikkelyeket szeleteljük 3-4 milliméter vastagra. Facsarjuk rá egy citromnak a levét, keverjük össze, s hagyjuk kb. 1 óráig állni.
Ezután öntsünk rá 1,5 hideg vizet és az egészet hagyjuk állni 10-12 óráig – vagy egy éjszakán át.
Keverjük hozzá a cukrot. Forraljuk fel. Ha elérte a forráspontot legfeljebb közepes lángon – inkább takaréklángon – főzzük, míg be nem sűrűsödik. A főzési idő 3-4 óra – időnként kevergessük.
Ha hagyományosan készítjük, azaz adalékok nélkül kizárólag főzéssel érjük el a dzsem állagot, órákig kell főzni. A főzésidőt csökkenthetjük, ha cukor helyett dzsemfixet használunk (utóbbit nem mindenki szereti). A hagyományos eljárás előnye, hogy a hosszú főzésidő alatt a narancshéjból kioldódik a pektin – természetes sűrítőanyag – és a dzsem íze is élvezetesebb lesz.
Ha eléggé sűrű, tiszta üvegekbe adagoljuk és fejre állítva, dunsztban hagyjuk kihűlni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.