Kevert almás őzgerincben
Az eredeti francia almatorta receptje alapján készült; nem tortaformában, hanem őzgerincben sütöttük meg. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a gyorsan összeállítható édességeket, az almás sütiket.
Hozzávalók 35 x 11 centis őzgerinchez
80 g liszt
1/2 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
2-3 nagy alma (több fajtát is használhatunk)
2 nagy szobahőmérsékletű tojás
80 g cukor
2 evőkanál rum vagy rumaroma – elhagyható, nem mindenki szereti, jellegzetes ízt ad a sütinek
1 csomag vaníliás cukor
85 g vaj (olvasszuk meg és hűtsük szobahőmérsékletre)
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Az őzgerincet vékonyan vajazzuk ki, zsemlemorzsával vagy kekszmorzsával szórjuk meg. Hámozzuk meg az almákat és szeleteljük fel 3-4 milliméteresre.
Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Egy nagy tálban verjük fel az egész tojásokat habosra, adjuk hozzá a cukrot, a rumot és a vaníliás cukrot. Szitáljuk hozzá a lisztes keverék felét, majd óvatosan keverjük hozzá az olvasztott vaj felét is. Adjuk hozzá a maradék lisztes keveréket, majd a maradék vajat.
A masszát simítsuk az őzgerincbe, majd jól nyomkodjuk bele az almaszeleteket, szorosan egymás mellé.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Sütési idő kb. 35-40 perc. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le alufóliával, majd a sütési idő végefele vegyük le róla.
Mielőtt kivennénk a sütőből, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje.
Hagyjuk, majd borítsuk ki az őzgerincből. A tetejét szőlőcukorral hintettük meg, de kenőecsettel vékonyan megkenhetjük mézzel, juharsziruppal vagy szörppel is, szép fényt ad a sütinek és intenzívebb lesz az íze.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.