Gesztenyés muffin, cupcake-hez is kiváló alap
Gesztenyemassza egész évben kapható, ízesített és natúr változatban is, a termés viszont csak ősszel és télen érhető el. Ha van rá módunk, szerezzünk be belőle egy-egy adagot, nemcsak azért, mert igen finom csemege, hanem azért is, mert nagyon egészséges: segíti a szív- és érrendszert, helyreállítani a bélműködést, gyulladáscsökkentő, vérképző hatású, kiváló antioxidáns stb. Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Persze süteményekbe is tökéletes, csodás íze van. Gesztenyepüré, rolád, szuflé, krémes szelet stb. készíthető belőle. Ez a muffin gyorsan, egyszerűen kivitelezhető.
Hozzávalók 12 darabhoz
30 dkg gesztenyemassza (édesített)
5 dkg apróra vágott csokoládé
2 L-es tojás
5 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg puha vaj
6 ek tejszín
1 mk sütőpor
Elkészítés
A kiolvasztott gesztenyemasszából vágjunk le kb. 10 dkg-s darabot, a többit egy keverőtálban lazítsuk fel, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a tejszínt. A tojásokat a cukorral verjük fel, habosra, nem szükséges a tojásokat szétválasztani. Apránként adagoljuk hozzá a gesztenyét, felváltva a sütőporral kevert liszttel, finom mozdulatokkal folyamatosan kevergetve. Végül a tegyük bele az apróra vágott csokoládét, a félretett gesztenyemasszát pedig vágjuk apróra és pár mozdulattal keverjünk ezt is a masszához.
A masszát kanalazzuk a muffinformába helyezett papírkapszlikba, a kapszli egyharmadát töltsük meg.
Előmelegített sütőben 170-es hőfokon süssük kb. 25 percig.
Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral. Ha cupcake-t szeretnénk, díszítsük a tetejét tejszínhabbal (extraként rumban vagy konyakban eltett meggyel).
Nyitókép: Alice Dotto/Unsplash
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.