Gyömbéres-mézes keksz

Finom ropogós mézes-fűszeres teasütemény. Gasztroajándéknak is elkészíthetjük – szép díszcsomagolásban édes meglepetés.

Hozzávalók

20 dkg barnacukor

10 dkg cukor

20 dkg méz

1,5 dl víz

30 dkg vaj

2 ek gyömbér (őrölt)

2 ek fahéj (őrölt)

2 ek szegfűszeg (őrölt)

1 ek szódabikarbóna

1 kg finomliszt

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A cukrokat, a mézet és a vizet lassú tűzön olvasszuk fel. Ügyeljünk arra, hogy a barnacukor is teljesen elolvadjon. Ha minden hozzávaló feloldódott, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. A lisztet a fűszerekkel, és a szódabikarbónával együtt szitáljuk egy tálba, majd öntsük hozzá a mézes keveréket és összeállítjuk a tésztát. Légmentesen lezárt dobozban pihentessük a hűtőben 10-12 óráig (egy teljes éjszaka).

A hűtőből kivéve hagyjuk egy óráig szobahőmérsékleten, majd több kisebb adagban a tésztát nyújtsuk 1-2 mm vastagságúra. Fontos hogy ilyen vékony legyen, különben nem lesz ropogós a keksz. Tetszőleges kiszúróval szaggassuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 8-10 percig. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Melegen még kissé hajlékony a tészta, kihűlve keményedik meg ropogósra.

Tuska Margó

By Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + 15 =

hirdetés