Gyömbéres-mézes keksz
Finom ropogós mézes-fűszeres teasütemény. Gasztroajándéknak is elkészíthetjük – szép díszcsomagolásban édes meglepetés.
Hozzávalók
20 dkg barnacukor
10 dkg cukor
20 dkg méz
1,5 dl víz
30 dkg vaj
2 ek gyömbér (őrölt)
2 ek fahéj (őrölt)
2 ek szegfűszeg (őrölt)
1 ek szódabikarbóna
1 kg finomliszt
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A cukrokat, a mézet és a vizet lassú tűzön olvasszuk fel. Ügyeljünk arra, hogy a barnacukor is teljesen elolvadjon. Ha minden hozzávaló feloldódott, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. A lisztet a fűszerekkel, és a szódabikarbónával együtt szitáljuk egy tálba, majd öntsük hozzá a mézes keveréket és összeállítjuk a tésztát. Légmentesen lezárt dobozban pihentessük a hűtőben 10-12 óráig (egy teljes éjszaka).
A hűtőből kivéve hagyjuk egy óráig szobahőmérsékleten, majd több kisebb adagban a tésztát nyújtsuk 1-2 mm vastagságúra. Fontos hogy ilyen vékony legyen, különben nem lesz ropogós a keksz. Tetszőleges kiszúróval szaggassuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 8-10 percig. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Melegen még kissé hajlékony a tészta, kihűlve keményedik meg ropogósra.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.