Túrós lepény házi túróval

Egy roppant finom tésztájú házi túróval készült lepény, amit Ági kerek kapcsos tortaformában, néhányat pedig kis szuflé formában sütött meg. Kevés cukrot tartalmaz, nyáron friss bogyós gyümölcsökkel tálalhatjuk.

Hozzávalók

A tésztához

40 dkg finomliszt

20 dkg hideg vaj

10 dkg porcukor

csipet tengeri só

2 tk (12 g) foszfátmentes sütőpor

1 db tojás

30 g (3 ek) tejföl

1/2 (lehetőleg kezeletlen) citrom reszelt héja

Töltelékhez

700 g házi túró

50 g házi vaníliás cukor

1/2 citrom reszelt héja

1/2 rúd vanília magjai

1 db tojás

2 ek búzadara

 

Elkészítés

A tésztához a hideg vajat morzsoljuk össze a liszttel, a porcukorral, a sóval, a sütőporral. Adjuk hozzá a citromhéjat, a tojást, és a tejfölt, majd fedjük le fóliával és tegyük a hűtőbe.

A tortaformát és/vagy a kis szuflé formákat vajazzuk ki, a sütőt 175-ös hőfokon melegítsük elő, és készítsük el a tölteléket.

A túróhoz adjuk a citromhéjat, a vanília magjait, a cukrot, a búzadarát, a tojást és az egészet alaposan keverjük össze.

A munkapultra tegyünk frissentartó fóliát, szórjuk meg kevés liszttel. (A fóliával könnyebb átemelni a vékony tésztát a sütőformába, nem szakad el.)

Ha tortaformában sütjük, a tésztát osszuk kétfelé. (Ha szuflé formában is sütnénk néhányat, a tésztát osszuk el arányosan.)

Az első cipót nyújtsuk ki a fólián kb. 3-4 mm vastagságúra, borítsuk rá a sütőforma alját, enyhén nyomkodjuk rá – ez a réteg lesz a lepény alja. Ugyanígy járjunk el a maradék tésztával, ami a pite tetejére kerül.

Az tésztára kanalazzuk rá a túrótölteléket, majd borítsuk be a maradék kinyújtott tésztával. A tetejét szurkáljuk meg villával.

Süssük kb. 40 percig. (Ha szuflé formában sütjük, elegendő 20 perc.)

Fotó, recept: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 15 =

hirdetés