Túrós lepény házi túróval
Egy roppant finom tésztájú házi túróval készült lepény, amit Ági kerek kapcsos tortaformában, néhányat pedig kis szuflé formában sütött meg. Kevés cukrot tartalmaz, nyáron friss bogyós gyümölcsökkel tálalhatjuk.
Hozzávalók
A tésztához
40 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
csipet tengeri só
2 tk (12 g) foszfátmentes sütőpor
1 db tojás
30 g (3 ek) tejföl
1/2 (lehetőleg kezeletlen) citrom reszelt héja
Töltelékhez
700 g házi túró
50 g házi vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília magjai
1 db tojás
2 ek búzadara
Elkészítés
A tésztához a hideg vajat morzsoljuk össze a liszttel, a porcukorral, a sóval, a sütőporral. Adjuk hozzá a citromhéjat, a tojást, és a tejfölt, majd fedjük le fóliával és tegyük a hűtőbe.
A tortaformát és/vagy a kis szuflé formákat vajazzuk ki, a sütőt 175-ös hőfokon melegítsük elő, és készítsük el a tölteléket.
A túróhoz adjuk a citromhéjat, a vanília magjait, a cukrot, a búzadarát, a tojást és az egészet alaposan keverjük össze.
A munkapultra tegyünk frissentartó fóliát, szórjuk meg kevés liszttel. (A fóliával könnyebb átemelni a vékony tésztát a sütőformába, nem szakad el.)
Ha tortaformában sütjük, a tésztát osszuk kétfelé. (Ha szuflé formában is sütnénk néhányat, a tésztát osszuk el arányosan.)
Az első cipót nyújtsuk ki a fólián kb. 3-4 mm vastagságúra, borítsuk rá a sütőforma alját, enyhén nyomkodjuk rá – ez a réteg lesz a lepény alja. Ugyanígy járjunk el a maradék tésztával, ami a pite tetejére kerül.
Az tésztára kanalazzuk rá a túrótölteléket, majd borítsuk be a maradék kinyújtott tésztával. A tetejét szurkáljuk meg villával.
Süssük kb. 40 percig. (Ha szuflé formában sütjük, elegendő 20 perc.)
Fotó, recept: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.