Csokitorta egyszerűen
A torták közül talán a csokoládétorta örvend a legnagyobb népszerűségnek, az elkészítésére azonban csak kevesen vállalkoznak. Ennek egyik oka talán az, hogy sokan nem rajonganak a túl cukros, túl vajas, vagy csoki helyett kakaóporral készült változatokért, azonban most mutatunk egy olyan egyszerű és gyorsan elkészíthető receptet, amiben nem lehet csalódni! Csupán néhány alapanyag kell hozzá, ráadásul villámgyorsan el is készül, így bátran hozzá lehet fogni a tortázásnak!
Hozzávalók
(Egy 24 cm-es tortához)
6 egész tojás
6 ek porcukor
3 ek liszt
3 ek kakaópor
1 késhegynyi sütőpor
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
300 g jó minőségű étcsokoládé
300 g állati tejszín (30%-os)
180 g vaj
150- 200 g porcukor (ízlés szerint)
1 tk vanília kivonat
2-3 ek rum (elhagyható)
3-4 ek csokireszelék, vagy néhány csokidísz
Elkészítés
A piskóta
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval habosítani kezdjük. Ha a tojáshabunk kifehéredett és tejföl sűrűségű, akkor több részletben hozzáadjuk a porcukrot, majd addig habosítjuk tovább, amíg az szép fényes nem lesz! Ezután egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáit, majd a robotgép legmagasabb fokozatán még egy-két percig tovább verjük a habot. Hozzácsepegtetjük a vanília kivonatot, majd szintén több részletben O-alakú mozdulatokkal, egy spatula segítségével hozzákeverjük az ez előzőleg összeszitált liszt, kakaópor és sütőpor keverékét. Végül az egész piskótatésztát egy vajazott és lisztezett nagy tortaformába szedjük és előmelegített 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ne feledjük a tűpróbát!
Tipp: A tésztát akár előző este is elkészíthetjük, hiszen a pihentetett piskótát jóval könnyebb felszelni, ráadásul kevésbé is morzsálódik!
A krém összeállítása
A tejszínt alaposan, de nem tűzforróra átmelegítjük, majd ráöntjük az előzőleg egy nagyobb tálba kockázott étcsokoládéra, amit néhány percig állni hagyunk, hogy a tejszín hője átjárja a csokit. Ezután a csokit simára keverjük a tejszínnel, ha szükséges mikrohullámú sütőben rámelegítünk a krémre, amit egy-két órára félreteszünk, hogy kihűljön és besűrűsödjön.
Ha a csokis krém kihűlt a szobahőmérsékletű vajat fehéredésig habosítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és ezt addig keverjük, amíg abban a cukor teljesen el nem olvad. Ehhez egy-két részletben hozzákeverjük a szintén szobahőmérsékletű csokikrémet is, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot, ízlés szerint a rumot. (Aki édesebb krémet szeretne, kóstolás után plusz porcukrot is keverhet a krémbe.)
A torta összeállítása
A piskótát 3 részre vágjuk, majd a 3 részre osztott csokikrém első harmadát rákenjük az első szelet tortalapra. Erre alaposan rányomkodjuk a második tortalapot, majd jöhet egy újabb adag krém és végül az utolsó tortalap. A maradék krémből 1-2 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, majd a tortát egy nagyobb kés, vagy habkártya segítségével a fel nem használt csokikrémmel egyenletesen beburkoljuk. Végül egy csillagcsőrös habzsákkal díszíthetjük a tortát, továbbá megszórhatjuk a tetejét és oldalát reszelt étcsoki forgácsokkal, vagy feldobhatjuk néhány étcsoki dísszel. Az elkészült tortát egy-két órát pihentessük hűtőszekrényben!
Tipp: A tortát felszolgálás előtt fél órácskával érdemes kivenni a hűtőből, hogy a krém visszapuhuljon és egy igazán lágy és intenzív ízű tortát tudjunk felszolgálni!
Jó étvágyat!
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.